Inici » Àgora » #Àgora_agrònoms: Segrest de carboni i governança del sòl

#Àgora_agrònoms: Segrest de carboni i governança del sòl

#Àgora_agrònoms: Segrest de carboni i governança del sòl

Interessant temàtica d’actualitat al nou àgora_agrònoms organitzat per la Comissió d’Agrosèniors

El primer webinar de l’any 2023 ha comptat amb més d’una quarantena de companys i companyes, que han escoltat atentament la interessant ponència de la companya Rosa Maria Poch, sobre segrest de carboni i governança del sòl. Aquest ha estat el cinquè àgora_agrònoms organitzat per la Comissió d’Agrosèniors del Col·legi.

El company Jaume Porta, membre de la Comissió, ha introduït la sessió, presentant la companya. Rosa Maria Poch és enginyera agrònoma i catedràtica d’Edafologia de la UdL. Exerceix de professora a l’ETSEA, on també forma part del grup de recerca de Sòls i Aigües. És membre honorària de la Unió Internacional de la Ciència del Sòl i presidenta del grup intergovernamental tècnic de sòls (ITPS) de l’organització de la FAO.

Segrest de carboni i governança del sòl

Poch ha començat la sessió fent una introducció del tema i plantejant diverses preguntes que ens podem fer com a enginyeres i enginyers agrònoms. A grans trets, ha fet una explicació general del funcionament del cicle del carboni, donant a conèixer la importància del sòl com a eina de mitigació i adaptació del canvi climàtic.

A més, ha destacat el carboni orgànic al sòl com un dels millors indicadors de la qualitat del sòl. Així mateix, ha donat a conèixer algunes de les dades, mapes i documentació més rellevants, com són els manuals i guies de millors pràctiques de maneig de captació de CO2 als sòls, així com protocols i procediments per certificar els nivells d’aquests. Altrament, ha tractat el model de negoci que incorpora el concepte de conreu de carboni.

La companya també ha parlat de la governança del sòl: ha explicat les funcions del sòl, que en són diverses, i els diferents actors que hi interactuen, molts d’ells amb interessos contraposats. Finalment, ha tancat la ponència parlant de la situació actual a Catalunya, on trobem dades de l’estat dels sòls, tot i que encara no són suficients.

La sessió ha tingut molt bona rebuda per part dels assistents, que han fet una sèrie de preguntes i comentaris finals, que han generat un debat molt enriquidor. Tots ells s’han mostrat molt agraïts amb la companya i la Comissió, per haver organitzat aquesta jornada.

Gràcies, Rosa Maria, per compartir els teus coneixements!

Documentació relacionada

Aquí pots descarregar-te el PDF de la presentació de diapositives.

Vídeo de la sessió

Enllaços relacionats

      

Share This Post