Inici » Àgora » 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

El món professional ha d’evolucionar cap a l’equitat de gènere i els Col·legis Professionals hem de vetllar per la igualtat laboral. Per això el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya celebra el dia internacional de les dones ressaltant la feina que fan les enginyeres agrònomes i treballant perquè l’enginyeria també sigui un món de dones.

[Fragments del programa de Lleida Televisió Lleida Activa del passat dissabte 26 de febrer, en el qual la degana del Col·legi va participar, amb el tema “Quin és el futur laboral de les dones en la Quarta Revolució Industrial?”. (veure notícia i vídeo complet aquí)]

Enginyeres Agrònomes premiades

La visibilitat de les dones al sector de les enginyeries és força escasa. Per això quan hi ha dones relacionades amb l’enginyeria agrònoma que guanyen premis ens omple de satisfacció i ho volem mostrar al món. El passat desembre de 2021 van ser premiades Maria Serret i Marta Puyuelo, dues enginyeres agrònomes brillants.

Maria Serret va guanyar el IV Premi d’Excel·lència al millor Treball Final del Màster en Enginyeria Agronòmica, pel treball “Projecte d’un celler amb capacitat de 60.000kg de raïm al terme municipal de Verdú (Lleida), pertanyent a la D.O. Costers del Segre”. (veure la notícia completa aquí)

Marta Puyuelo, treballadora de Pepsico Iberia, va rebre el IV Premi Gent Per Canviar el Món, en el qual li reconeixen la seva trajectòria i valors mostrats en matèria de sostenibilitat i RSC. (veure la notícia completa aquí)

Acte de la Intercol·legial per la igualtat laboral

El passat dijous 3 de març l’Associació de Col·legis Professionals de Catalunya va organitzar l’acte “Amb veu de dona, parlem de lideratge, desigualtat i inclusivitat” amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. L’acte va reunir una trentena de “dones intercol”, entre les quals es trobava Maria Jesus Ortiz,  secretària tècnica del Col·legi.

Va inaugurar l’acte el president de l’Associació Jesús M. Sánchez García, seguit de la presidenta de la Comissió de Dones i Igualtat, i vicepresidenta de la Intercol, Núria Carrera i Comes. A continuació, es va presentar el Decàleg per l’equitat de gènere i es va projectar un vídeo. Més tard, hi va haver tres ponències molt interessants fetes per tres dones amb un paper molt important en la lluita per la igualtat laboral. I finalment, la secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata i Solsona, va tancar l’acte, dient que “per fer el món diferent calen més lideratges femenins i feministes”. (veure notícia completa aquí)

Acte a Girona per la Normalitat Feminista

La vocal de Girona del Col·legi Imma Malet va assistir el passat 5 de març a l’acte institucional del Departament d’igualtat a Girona, en el marc del Dia Internacional de les Dones, on el principal lema era avançar cap a una normalitat feminista, justa, igualitària i sense violències.

L’acte el va conduïr Rosó Feliu Hereu i es va iniciar amb el parlament de la delegada del Govern de Catalunya a Girona, Laia Cañigueral Olivé. La lectura de la Declaració Institucional del 8M va anat a càrrec de cinc dones vinculades a la igualtat feminista a les comarques gironines, que van compartir les seves experiències vitals, i també es va comptar amb l’actuació de dansa del grup Pilar Dos.

La Consellera d’Igualtat i Feminisme del Govern de Catalunya, Tània Verge i Mestre, va dir que Som les dones del present les que hem de viure aquesta Normalitat Feminista i, per tant, treballar des d’institucions i entitats per fer-la realitat avui“. 

       

Enguany, des del departament d’Igualtat i Feminismes del Govern de Catalunya impulsen el hashtag #NormalitatFeminista, que pretén accelerar aquest procés cap a la igualtat. La consellera Verge afirmava a l’acte de Girona que “la transformació feminista la volem ara, perquè no podem demanar a les dones que esperin més”.

Font: Notícia a la web del Govern

Iniciativa: Presentació de la Guia per a les bones pràctiques

En el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), el passat dijous 10 de març es va fer la Presentació de la Guia de Bones Pràctiques per a la Igualtat de Gènere a la Indústria Agroalimentària, en una sessió informativa on es podia assistir tant presencialment com telemàticament. Aquest acte va ser impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

L’acte va estar conduit per Margalida Ripoll, d’Arrels, i va comptar amb Pilar Marquès Gou i Cristina Sánchez Miret, ambdues investigadores de la UdG i autores del document. A més a més, van formar part de l’acte també Carme Rabell Matas, cap de l’àrea de persones, Embotits la Selva; Ester Espigares Martínez, vicesecretària general i responsable de Polítiques d’Igualtat d’UGT FICA Catalunya; Maria Teixidor i Jufresa, presidenta de la Comissió Dona i Empresa de PIMEC, i Teresa Jordà i Roura, consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

La consellera Jordà va explicar que des de l’Administració tenim l’obligació d’impulsar polítiques d’igualtat, no només per una qüestió d’ètica i justícia, sinó de pragmatisme: la igualtat d’oportunitats entre homes i dones és una necessitat per garantir la viabilitat del sector agroalimentari”.

Aquesta Guia, encarregada pel DACC a la Universitat de Girona, vol ser una eina per impulsar els plans d’igualtat, especialment entre les PIME’s agroalimentàries. A través d’exemples reals, es vol inspirar a les empreses a fer canvis que permetin erradicar les desigualtats de gènere i assolir els reptes que es plantegen en els objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

El document es divideix en dues parts diferenciades, la primera inclou aspectes teòrics i la segona planteja recomanacions i mesures per assolir la igualtat de gènere a través de 20 exemples de bones pràctiques, classificats per àrees: reclutament, selecció, promoció, prevenció de l’assetjament, retribució, comunicació, corresponsabilitat, conciliació i gestió del temps, formació i cultura organitzativa.

           

Fonts: PDF acte de Presentació / Nota de Premsa Govern.cat

Iniciativa: La perspectiva de gènere en la gestió de la prevenció de riscos laborals

L’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) es va unir el passat 8 de març a la campanya “Avancem cap a una normalitat feminista” en el marc del Dia Internacional de les Dones. Consideren que cal integrar la perspectiva de gènere en la gestió de la prevenció de riscos laborals perquè clarament té un efecte positiu en les condicions de treball en general. Per aquest motiu van publicar un espai web sobre La Perspectiva de gènere en la gestió de la prevenció de riscos laborals.

En aquest espai web podem trobar els següents apartats:

  • La Perspectiva de gènere en la nova Estratègia catalana de seguretat i salut laboral, 2021-2026
  • Interrelació de les polítiques d’igualtat i de prevenció de riscos laborals
  • Assetjament sexual i per raó de sexe
  • Actuacions de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laborl en matèria de gènere
  • Recursos i enllaços d’interès
  • Normativa
  • Plans i programes

           

         

Share This Post