Inici » Àgora » Tret de sortida del V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms amb la presentació als mitjans, setembre 2022

Tret de sortida del V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms amb la presentació als mitjans, setembre 2022

Tret de sortida del V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms amb la presentació als mitjans, setembre 2022

#CongresoAgrónomos #CongrésNacionalDEnginyersAgrònoms

El V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms presentarà noves propostes transversals aplicables a curt i mitjà termini: un sistema agroalimentari digital, circular i col·laboratiu

A menys de dues setmanes de l’inici del Congrés, s’ha celebrat aquest 14 de setembre, al Saló d’Actes l’IIE de Madrid, la presentació oficial davant dels mitjans de comunicació. Aquesta ha comptat amb la presència de la degana del COEAC Conxita Villar, la presidenta d’ANIA Mª Cruz Díaz Álvarez, el president del CGCOIA Baldomero Segura García del Río, el degà del COIACC Francisco González Torres, el degà del COIAA Jerónimo Cejudo Galán i el vocal d’Afers Exteriors del COEAC i vocal d’ANIA Carles Estaran, acompanyats també del secretari tècnic d’ANIA José Maria Martínez.

Ressò als mitjans de comunicació

Presentació del Congrés

Els propers 26, 27, 28 i 29 de setembre tindrà lloc a la Llotja de Lleida el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, organitzat pel Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) juntament amb l’Asociació Nacional d’Enginyers Agrònoms (ANIA) i el Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms (CGCOIA).

El món rural és l’actor fonamental per garantir la seguretat alimentària, custodiar el territori i, a la conjuntura actual, mitigar la crisi energètica. Aquests són els reptes que s’abordaran al V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms. Sota el lema Solucions de l’enginyeria agronòmica per al repte demogràfic , el congrés reunirà tots els agents implicats en el desenvolupament de l’activitat agroalimentària. Es donaran cita centenars d’enginyers agrònoms, empreses, universitats, administracions i directius autonòmics per exposar i debatre sobre els problemes a què s’enfronta en aquest moment el sector i els reptes del futur.

Abaratir el preu de la cistella de la compra passa per reduir el consum d’energia a la producció d’aliments, segons ANIA

En un context actual d’increment desbocat dels preus, és clau aconseguir eines des de l’àmbit rural que assegurin la producció d’aliments propers i accessibles a tota la població. I aquest és un dels reptes que abordarà el Congrés. Això significa no sols proporcionar productes saludables per al benestar de les persones, sinó també assegurar la quantitat suficient d’aliments, que siguin propers i accessibles per a tothom.

Tindran un paper protagonista l’ús de les solucions tecnològiques necessàries per optimitzar processos, integrar biosistemes i reduir el malbaratament alimentari. A més, al complex escenari que s’està vivint actualment, segur que el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i l’accés a les primeres matèries centraran els debats dels especialistes. També es parlarà de la despoblació rural com a problema social, ecològic i econòmic, exposant casos d’èxit i propostes per rendibilitzar els serveis ambientals que es presten o es poden arribar a prestar des del medi rural.

Les enginyeres i enginyers agrònoms, impulsors d’una agricultura sostenible, transversal i interconnectada

Avui, més que mai, la recerca de l’eficiència és un punt crític dins del sector agroalimentari. Els límits del nostre planeta ens estan obligant a gestionar els ecosistemes, la biodiversitat i els recursos naturals amb criteris d’economia circular, i per això el paper dels enginyers agrònoms és vital, perquè són els responsables de connectar els biosistemes per produir aliments de qualitat de manera eficient i sostenible.

Ja no només es tracta de produir aliments, es tracta que l’empremta energètica que han deixat els aliments que tenim al plat de menjar que ens menjarem avui sigui el més petita possible, i això passa per desplegar totes les opcions d’economia circular, incrementar l’eficiència en la producció i, molt especialment, reduir el malbaratament alimentari en totes les fases.

El V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms vol presentar noves propostes transversals aplicables a curt i mitjà termini: un sistema agroalimentari digital, circular i col·laboratiu. Hi participaran un gran nombre d’empreses, autoritats governamentals, polítiques i tècniques de tot Espanya, i també un representant de la FAO.

Font: Web Congrés (congresoagronomos.es)

 

Share This Post