Inici » Àgora » “Olivo y aceites de calidad”
General / Publicacions

“Olivo y aceites de calidad”

“Olivo y aceites de calidad”
Publicacions Portada del Llibre "Olivo y aceites de calidad. La Estación Olivarerar de Tortosa"

Publicació: “Olivo y aceites de calidad. La Estación Olivarera de Tortosa” J. Tous i J. M. Franquet

Sinòpsis

Aquest llibre compendia l’anàlisi del sector oleícola des d’una perspectiva històric-tècnica, bàsicament relacionada amb temes econòmics i comercials, de tecnologia del cultiu i de l’R + D + I, a més dels reptes i perspectives de futur de l’olivar espanyol dins d’un món globalitzat.

L’obra s’inicia amb un capítol d’Antecedents històrics en el que es recull la història del cultiu i de la producció de l’oli d’oliva al llarg de les diferents civilitzacions que han colonitzat les zones del Llevant i Sud d’Espanya. Els dos capítols següents, (II i III), tracten de la situació i evolució del sector oleícola espanyol, des de finals del XIX fins a l’inici de la guerra civil (1936), destacant l’edat d’or del comerç exterior i, durant aquest període, s’aprofundeix també sobre el primer mercat d’oli d’oliva de qualitat sorgit a Tortosa juntament amb les seves famílies exportadores. Col·lateralment, s’exposa la influència dels treballs d’experimentació que van tenir lloc en la seva Estació de Olivicultura, tant a nivell nacional com internacional.

En el IV capítol es repassa, en primer lloc, la política i evolució del sector oleícola des de la postguerra fins a principis del segle XXI, destacant la complexa problemàtica d’aquest sector segons els períodes pels que ha anat travessant l’agricultura espanyola, especialment en algunes fases del segle XX. El segueixen l’entrada a la CEE (1986) i les successives reformes de la PAC (Política Agrícola Comuna).

Després, es continua amb la descripció de la política de recerca i transferència tecnològica realitzada durant el període esmentat anteriorment. En el capítol V es recull la situació actual del sector oleícola espanyol, incidint en diversos aspectes, com els de tipus econòmic (la importància de la producció, consum i comerç exterior d’Espanya pel que fa a la UE i el món), industrial (situació de les almàsseres, extractores d’oli d’orujo, refineries, plantes d’adobament d’olives de taula, etc.), i de nivell tecnològic, destacant aspectes com el disseny de plantacions, varietats, tècniques del cultiu i anàlisi de rendibilitat dels diferents models de olivar (tradicional, intensiu i tanca), a més d’altres factors que influeixen en la producció i la qualitat de l’oli, sobresortint algunes cures culturals, com el reg i el maneig de l’almàssera. Paral·lelament, s’inclouen alguns annexos que complementen la informació de la present monografia per donar-li un caràcter més il·lustratiu.

El llibre va dirigit a professionals i tècnics del sector oleícola, però també a historiadors, estudiants i quants s’interessin en qualsevol aspecte de l’olivicultura i de la cultura de l’oli d’oliva.

ÍNDEX

I. ANTECEDENTES HISTÓRICOS

II. INDUSTRIA OLEÍCOLA Y EXPERIMENTACIÓN: DESDE EL SIGLO XIX HASTA 1939

1. Situación y evolución del sector oleícola.
2. Mercado y actividad económica del aceite en Tortosa.
3. Experimentación y divulgación.

III. LA ESTACIÓN OLIVARERA DE TORTOSA

IV. POLÍTICA OLEÍCOLA E INVESTIGACIÓN: DESDE LA POSTGUERRA HASTA PRINCIPIOS DEL SIGLO XXI

1.La política de aceites comestibles en España.
2. Investigación y transferencia tecnológica.

V. EL SECTOR OLEÍCOLA ESPAÑOL

1. Economía e importancia del olivar.
2. Material vegetal.
3. Tecnología y rentabilidad del cultivo.
4. Factores que influyen en la producción y la calidad del aceite.
5. Calidad y características de los aceites de oliva.
6. Aceitunas de mesa.
7. Sostenibilidad del sector oleícola.

VI. CONSIDERACIONES FINALES

VII. ANEXOS

1. Estadísticas varias.
2. Principales empresas olearias relacionadas con Tortosa.
3. Curriculum vitae del Ingeniero Agrónomo D. Isidoro Aguiló Cortés
(1862-1949).
4. Congresos Internacionales de Olivicultura.
5. Actividades I+D en olivo y aceite de oliva en el IRTA-Mas Bové.
6. Variedades autóctonas de olivo en Cataluña.
7. Subproductos de la almazara: el alperujo.
8. Cronología

  • Autors: Joan Tous Martí, Josep Maria Franquet Bernis Drs. Enginyers Agrònoms
  • ISBN: 978-84-17050-95-5
  • Extensió: 500 pàgines aprox.
  • Format: 21 cm (ample) x 29,7 cm (alt) • Tapa dura
  • Colecció: Monografia
  • Idioma: Castellà

Adquisició d’exemplars

  • www.onadaedicions.com
  • onada@onadaedicions.com    Telèfon contacte: Onada edicions 964 47 46 41
  • En la vostra llibreria habitual

Distribuidors:

· Onada Edicions (Terres de l’Ebre)
· Gea Llibres (País Valencià, Múrcia)
· Nus de Llibres (Catalunya, Balears)
· Asturlibros Noroeste (Resta de l’Estat espanyol)

Més informació

Invitació Presentació del Llibre 

Compartir

Contrasenya oblidada

Registre