Inici » Àgora » “Olivo y aceites de calidad”

“Olivo y aceites de calidad”

“Olivo y aceites de calidad”
Publicacions Portada del Llibre "Olivo y aceites de calidad. La Estación Olivarerar de Tortosa"

Publicació: “Olivo y aceites de calidad. La Estación Olivarera de Tortosa” J. Tous i J. M. Franquet

Sinòpsis

Aquest llibre conjumina l’anàlisi del sector oleícola des d’una perspectiva històrico-tècnica, bàsicament relacionada amb temes econòmics i comercials, de tecnologia del cultiu i de la R+D+i, a més dels reptes i perspectives de futur de l’olivar espanyol dins d’un món globalitzat. L’obra s’inicia amb un capítol d’Antecedents històrics en el qual es recull la història del cultiu i de la producció de l’oli d’oliva al llarg de les diferents civilitzacions que han colonitzat les zones de Llevant i Sud d’Espanya. Els dos capítols següents, (I i II), recullen la situació i l’evolució del sector oleícola espanyol, des de les darreries del segle XIX fins l’inici de la guerra civil (1936), destacant l’edat d’or del comerç exterior i, durant aquest període, s’aprofundeix també sobre el primer mercat d’oli d’oliva de qualitat sorgit a Tortosa, juntament amb les seves famílies exportadores. Col·lateralment, s’exposa la influència dels treballs d’experimentació que van tenir lloc a el capítol III es dedica íntegrament a l’esmentada Estació de Tortosa, la seva història i rellevància nacional i internacional.

En el capítol IV es repassa, en primer lloc, la política i l’evolució del sector oleícola des de la postguerra fins a principi del segle XXI, tot destacant la complexa problemàtica d’aquest sector segons els períodes pels quals ha anat travessant l’agricultura espanyola, especialment en algunes fases del s. XX. Li segueixen l’entrada en la CEE (1986) i les successives reformes de la PAC (Política Agrària Comunitària). Després, es continua amb la descripció de la política de recerca i transferència tecnològica realitzada durant el període anteriorment esmentat. En el capítol V es recull la situació actual del sector oleícola espanyol, incidint en diversos aspectes, com els de tipus econòmic (la importància de la producció, consum i comerç exterior d’Espanya pel que fa a la UE i el disseny de plantacions, varietats, tècniques de cultiu i anàlisi de rendibilitat dels diferents models de plantació d’oliveres (tradicional, intensiu i en tanca), a més d’altres factors que influeixen en la producció i la qualitat d’oli, sobresortint algunes cures culturals, com ara el reg, i el maneig dels molins d’oli. Paral·lelament, s’inclouen alguns annexos que complementen la informació d’aquesta monografia per tal de donar-li un caràcter més il·lustratiu i exacte.

Autors:

Joan Tous Martí
Josep Ma. Franquet Bernis

Drs. Enginyers Agrònoms

Pròleg:

Josep Ma. Poblet i Tous

President de la Diputació de Tarragona

Premi (juny 2020)

Aquest llibre ha obtingut el segon premi  AEMO (Asociación Española de Municipios del Olivo) a les millors iniciatives  de l’any  pel que fa referència a la difusió de la cultura de l’olivera.

ÍNDEX

I. ANTECEDENTES HISTÓRICOS

II. INDUSTRIA OLEÍCOLA Y EXPERIMENTACIÓN: DESDE EL SIGLO XIX HASTA 1939

1. Situación y evolución del sector oleícola.
2. Mercado y actividad económica del aceite en Tortosa.
3. Experimentación y divulgación.

III. LA ESTACIÓN OLIVARERA DE TORTOSA

IV. POLÍTICA OLEÍCOLA E INVESTIGACIÓN: DESDE LA POSTGUERRA HASTA PRINCIPIOS DEL SIGLO XXI

1.La política de aceites comestibles en España.
2. Investigación y transferencia tecnológica.

V. EL SECTOR OLEÍCOLA ESPAÑOL

1. Economía e importancia del olivar.
2. Material vegetal.
3. Tecnología y rentabilidad del cultivo.
4. Factores que influyen en la producción y la calidad del aceite.
5. Calidad y características de los aceites de oliva.
6. Aceitunas de mesa.
7. Sostenibilidad del sector oleícola.

VI. CONSIDERACIONES FINALES

VII. ANEXOS

1. Estadísticas varias.
2. Principales empresas olearias relacionadas con Tortosa.
3. Curriculum vitae del Ingeniero Agrónomo D. Isidoro Aguiló Cortés
(1862-1949).
4. Congresos Internacionales de Olivicultura.
5. Actividades I+D en olivo y aceite de oliva en el IRTA-Mas Bové.
6. Variedades autóctonas de olivo en Cataluña.
7. Subproductos de la almazara: el alperujo.
8. Cronología

  • Autors: Joan Tous Martí, Josep Maria Franquet Bernis Drs. Enginyers Agrònoms
  • ISBN: 978-84-17050-95-5
  • Extensió: 500 pàgines aprox.
  • Format: 21 cm (ample) x 29,7 cm (alt) • Tapa dura
  • Colecció: Monografia
  • Idioma: Castellà

Adquisició d’exemplars

  • www.onadaedicions.com
  • onada@onadaedicions.com    Telèfon contacte: Onada edicions 964 47 46 41
  • En la vostra llibreria habitual

Distribuidors:

· Onada Edicions (Terres de l’Ebre)
· Gea Llibres (País Valencià, Múrcia)
· Nus de Llibres (Catalunya, Balears)
· Asturlibros Noroeste (Resta de l’Estat espanyol)

Més informació

Invitació Presentació del Llibre 

Share This Post