Inici » Àgora » Els Enginyers Agrònoms presents a la presentació de l’exposició 50è aniversari del Premi del Llibre Agrari

Els Enginyers Agrònoms presents a la presentació de l’exposició 50è aniversari del Premi del Llibre Agrari

Els Enginyers Agrònoms presents a la presentació de l’exposició 50è aniversari del Premi del Llibre Agrari

Els cinquanta anys del premi del llibre agrari posen en valor el paper de l’agricultura

Fira de Lleida inaugura una exposició per commemorar el 50è aniversari del Premi del Llibre Agrari, guardó convocat en el marc de la Fira de Sant Miquel

La Fira de sant Miquel i Eurofruit han acollit el divendres, 1 d’octubre de 2021 la inauguració de l’Exposició “50 Anys de Llibre Agrari”, una mostra amb les portades de totes les obres guanyadores d’aquest guardó convocat des de 1972 en el marc del saló lleidatà, que inclou també fotografies històriques i una pantalla tàctil on es poden consultar cronològicament tots els títols premiats. L’exposició es pot veure fins diumenge a la Fira de Sant Miquel, i posteriorment s’instal·larà de forma itinerant en altres espais.

Santiago Planas, enginyer agrònom i secretari del guardó, ha dit durant l’acte que l’exposició “és un llarg recorregut que reflecteix l’esforç dels autors i dels membres del jurat” per difondre diferents aspectes del món de l’agricultura i la ramaderia, afegint que, malgrat l’avenç dels formats digitals, el llibre segueix essent una eina útil de difusió de coneixements. Planas ha recordat que en algunes edicions s’han presentat fins a 50 llibres, essent el total d’obres registrades en aquestes cinquanta edicions superior al miler.

Planas s’ha referit dos personatges entranyables com són Hermenegild Toll Vilaplana, responsable dels Serveis Tècnics d’Agricultura de la Diputació de Lleida, i Jordi Marimón Sarrà, editor i fundador de Dilagro, els dos impulsors del premi. Igualment, ha fet menció del professor Luis Márquez, jurat durant vàries edicions del premi i guanyador de la del 2012, i a llibres de referència que han obtingut el guardó com Catalans de pèl i ploma. Races domèstiques autòctones de Catalunya. També ha recordat que el naixement del premi coincideix amb els inicis dels estudis superiors agraris a l’ETSEA.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha comentat que l’escriptor i polític romà Cató el Vell ja va escriure al 160 a.C. un tractat d’agricultura, De Agri Cultura, “en el qual ja es deia que dels agricultors surten els millors homes”, recordant d’aquesta manera la llarga tradició que té literatura agrícola i la importància d’aquest sector econòmic.

Com a representant del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya ha assistit  i participat Domènec Vila, Delegat de Lleida.

També han participat en l’acte, entre altres, Carmen López, presidenta de la Junta del Col·legi de Veterinaris de Lleida; Josep Dadón, president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya;  i Narciso Pastor, vicerector de la UdL.

Els actes commemoratius

L’exposició dels llibres premiats es podrà visitar presencialment durant la celebració de Sant Miquel i, posteriorment, estarà a disposició de les persones interessades al hall del rectorat de la Universitat de Lleida, on romandrà  fins al seu trasllat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL per a la seva exhibició amb motiu dels també cinquanta anys d’estudis superiors agraris.

També s’instal·larà el 19 d’octubre a la Llotja de Lleida durant la celebració del seminari “100 anys d’Agricultura i Alimentació: de la revolució verda a les tecnologies de final del segle XXI” que clourà els actes commemoratius del 50à aniversari.

D’altra banda, per commemorar l’efemèride, la Universitat de Lleida ha habilitat una biblio-guia virtual, que esdevindrà permanent, en la qual s’exhibeixen les portades i una petita ressenya de totes les obres premiades en el decurs dels darrers cinquanta anys (https://biblioguies.udl.cat/llibreagrari/). A la biblio-guia s’ha afegit una col·lecció virtual de cartells anunciadors, material gràfic i catàlegs de les anteriors edicions de Sant Miquel, permetent un interessant recorregut històric pel certamen lleidatà.

Guanyadors de l’edició del 2021

Cal recordar que Plagas agrícolas, escrit per Ferran García i Francisco Ferragut i editat per M.V. Phytoma-España ha estat el guanyador de la 50a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que Philaenus spumarius: una nueva estrategia para reducir sus poblaciones, escrit per diversos autors i publicat el febrer de 2021 a la revista tècnica Phytoma España, s’ha endut la 6a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. Ambdós guardons estan convocats per Fira de Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit. El Premi del Llibre Agrari està dotat amb 3.000 euros, mentre que el Premi de l’Article Tècnic Agrari, té una dotació de 1.000 euros. El lliurament dels premis va tenir lloc en l’acte de cloenda de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit.

 

Notícies relacionades

Ressó mediàtic

Diari Segre, dissabte 2 d’octubre 2021.

Share This Post