Inici » Àgora » Roda de premsa a Lleida, sobre el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms – setembre 2022

Roda de premsa a Lleida, sobre el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms – setembre 2022

Roda de premsa a Lleida, sobre el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms – setembre 2022

Ressò als mitjans de comunicació

Roda de premsa a Lleida

A menys d’una setmana de l’inici del Congrés, aquest dijous 22 de setembre va tenir lloc a la seu del COEAC a Lleida una roda de premsa sobre el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, que se celebrarà a la mateixa ciutat, entre el 26 i el 29 de setembre.

La degana Conxita Villar, el delegat de Lleida Domènec Vila i el vocal de Lleida Víctor Falguera van explicar els reptes del Congrés i el funcionament que tindrà.

Nota de premsa

El món rural és un actor fonamental per donar resposta al repte demogràfic i garantir la seguretat alimentària entre la població.

La despoblació rural pot comportar l’escassetat d’aliments, alerten des d’ANIA

  • És un dels reptes que abordarà el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, organitzat per l’Associació Nacional d’Enginyers Agrònoms (ANIA) i el Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms (CGCOIA), que se celebrarà a Lleida del 26 al 28 de setembre.
  • I és que el fenomen de la despoblació rural és una realitat que afecta amb major gravetat als municipis petits. Segons dades del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en els municipis de menys de 5.000 habitants hi ha 410.000 persones menys que fa una dècada, el qual suposa perdre una població equivalent a tota la província de Lleida.

Lleida, 22 de setembre de 2022. El desequilibri entre la població urbana i rural és cada vegada més patent. La despoblació rural és un fenomen creixent a Espanya i una realitat que preocupa als enginyers agrònoms, conscients de les conseqüències que pot comportar com és perdre la sobirania alimentària.

Aquest aspecte centrarà un dels molts debats que mantindran els especialistes participants al V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, organitzat per l’Associació Nacional d’Enginyers Agrònoms (ANIA) i el Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms (CGCOIA), i que se celebrarà a La Llotja de Lleida (Avda. Tortosa 6) del 26 al 28 de setembre.  

El món rural exerceix un rol fonamental, ara més que mai, per garantir la seguretat alimentària, custodiar el territori i, en la conjuntura actual, abaratir el preu de la cistella de la compra a través de la reducció del consum energètic en la producció d’aliments.

Però “si no hi ha vida rural, no hi ha agricultura, s’abandonen els camps i es tanquen les granges, ens portarà a perdre la capacitat per produir aliments, abocant-nos a dependre de tercers. Això és perdre la nostra sobirania i la nostra seguretat alimentària”, afirma Mª Cruz Díaz Álvarez, presidenta de l’Associació Nacional d’Enginyers Agrònoms (ANIA).

Una visió que Conxita Villar, degana del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) ha volgut també destacar en la presentació del V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, celebrada aquest matí a la seu de COEAC a Lleida, i en la qual han participat Domènec Vila, delegat de COEAC a Lleida, i Víctor Falguera, vocal de COEAC a Lleida.

I és que el fenomen de la despoblació rural s’aguditza conforme més petits són els municipis. Segons dades del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en els municipis de menys de 5.000 habitants hi ha 410.000 persones menys que fa una dècada, el que suposa perdre una població equivalent a tota la província de Lleida.

En municipis de menys de 1.000 habitants, la despoblació arriba al 86%. En la última dècada, han perdut més de 200.000 habitants, una població similar a la de tota la ciutat de Pamplona.

“Ens enfrontem a un autèntic repte demogràfic per mantenir actiu i funcional el nostre món rural, que és el mitjà on es donen tots els processos en els quals descansa la nostra sobirania alimentària, a més a més de ser la principal eina per lluitar contra el canvi climàtic -fixació i absorció del CO2- i de manteniment de la biodiversitat”, ha assenyalat Conxita Villar durant la presentació. “Si perdem la custòdia del medi rural, perdem les seves funcions econòmiques, socials, ambientals i culturals, així que si cau el medi rural, caiem tots”, sentencia la degana.

Sota el lema Solucions de l’enginyeria agronòmica pel repte demogràfic, el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms reunirà durant tres dies a Lleida a tots els agents implicats en el desenvolupament de l’activitat agroalimentària. Es donaran cita per primera vegada en un mateix espai centenars d’enginyers agrònoms, empreses, universitats, administracions i directius autonòmics per exposar y debatre sobre els problemes als quals s’enfronta en aquest moment aquest mitjà i els reptes de futur.

Tindran un paper protagonista l’ús de les solucions tecnològiques (TICs, big data, intel·ligència artificial) necessàries per optimitzar processos, integrar biosistemes i reduir el desaprofitament alimentari, que constitueixen “les pedres angulars” sobre les quals s’assenten les estratègies de reducció de la dependència energètica i rendibilitzen les externalitats de l’activitat rural per millorar i diversificar els ingressos econòmics. El complex escenari internacional que s’està vivint actualment, el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i l’accés a les matèries primes també centraran els debats dels especialistes.

Així mateix, el dijous 29 de setembre, en el marc del Congrés recentment celebrat, es portarà a terme unes visites tècniques amb l’objectiu de veure in situ algunes empreses, projectes i infraestructures que amb èxit han aconseguit un desenvolupament sostenible de l’entorn.

Per a més informació sobre el programa del V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms:

           

Share This Post