Inici » Àgora » El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya presenta un decàleg que llista les principals demandes per assegurar el futur de la ruralia

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya presenta un decàleg que llista les principals demandes per assegurar el futur de la ruralia

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya presenta un decàleg que llista les principals demandes per assegurar el futur de la ruralia

La defensa del món rural en 10 punts

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya presenta un decàleg que llista les principals demandes per assegurar el futur de la ruralia

Article publicat a la revista Arrels el 2 d’agost de 2021 per Margalida Ripoll Ferrer

Posar en valor la riquesa i la importància del món rural és l’objectiu del decàleg del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya. Deu punts que volen incidir “en el gran desconeixement que hi ha a l’entorn urbà de la realitat rural catalana” , explica la seva degana Conxita Villar.

Entre d’altres fa esment a la necessitat d’explicar molt bé quina és l’aportació a la societat de les activitats que es desenvolupen a la ruralia i també de les problemàtiques que pateix aquest entorn. D’aquesta manera, reivindiquen que el territori és el que alimenta tota la societat, però, a més, destaquen “la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, la regulació del cicle de l’aigua, la preservació del sòl, la mitigació del canvi climàtic i la prevenció i mitigació d’incendis forestals, entre d’altres”.

Així mateix, el decàleg dels agrònoms no ignora algunes de les problemàtiques que pateixen els pobles catalans, com la del despoblament, i per això reivindica l’empoderament de dones, joves i persones immigrades per fixar població al territori. A més, exigeixen que “hi hagi els serveis necessaris per garantir que la població actual no marxi i que els que vinguin s’hi quedin. Sense serveis, infraestructures i xarxes intel·ligents d’energia, aigua o banda ampla, l’entorn rural no és atractiu”, assegura Villar.

També reclamen preu justos per la pagesia. En aquest sentit demanen que l’administració aposti per obrir línies d’ajut a pagesos emprenedors, però també que faci la pedagogia necessària perquè els consumidors coneguin els valors que hi ha darrere cada producte, i així, aconseguir millorar els preus. Sobre aquesta qüestió, la degana també en parla en aquesta entrevista que vam publicar la setmana passada.

Finalment, el decàleg demana un gran pacte de país entre els governs i la societat per aconseguir un desenvolupament que miri per la biodiversitat, la sostenibilitat, el medi ambient i la sobirania alimentària i energètica. I destaca la importància de desenvolupar projectes de forma col·lectiva.

Aquesta declaració es resumeix en aquestes deu demandes:

1.-La professió de l’enginyeria agronòmica defensa el món rural.

2.- Comunicar la importància del món rural.

3.- Evidenciar la situació actual del món rural.

4.- Donar a conèixer les oportunitats del món rural si volem un futur més sostenible.

5.- Fomentar la recerca i la innovació al món rural.

6.- Impulsar infraestructures i serveis bàsics de qualitat.

7.- Empoderar dones, joves i persones immigrades per fixar persones al territori.

8.- Facilitar l’accés al finançament i aconseguir preus justos.

9.- Impulsar un gran pacte de país.

10.- Les aliances són la base per aconseguir els objectius ambiciosos i els reptes de futur.

Aquest decàleg neix fruit de la col·laboració del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya amb la campanya que impulsa el periodista Xavier Llopart i l’empresa Cunipic. Dues mascotes recorren tot el territori català explicant que és el que passa més enllà de les ciutats. Com és la vida a pagès, quines són les seves principals problemàtiques i com es pot fer per crear ponts i vincles entre l’entorn rural i l’entorn urbà.

Llegeix l’article en pdf: La defensa del món rural en 10 punts – Arrels

Share This Post