Inici » Àgora » Procés participatiu de l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030 (ESCACC30)

Procés participatiu de l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030 (ESCACC30)

Procés participatiu de l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030 (ESCACC30)

Consta de tres seminaris en línia amb experts, tres sessions de debat virtual, sessions autogestionades i la possibilitat de participar a través d’un qüestionari i de l’enviament de propostes

El Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), i en estreta col·laboració amb la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals, treballa en l’elaboració de la nova ESCACC30 on s’hi inclourà l’aprenentatge de 8 anys de treballs en adaptació, els coneixements adquirits i les noves anàlisis respecte a l’evolució i les projeccions dels impactes del canvi climàtic a Catalunya així com les mesures d’adaptació a emprendre.

Aquest any 2020, finalitza la vigència de l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2013-2020 (ESCACC20) que va incloure l’avaluació dels impactes del canvi climàtic, d’acord amb l’estat del coneixement, i un seguit de mesures d’adaptació per a esdevenir menys vulnerables a aquests impactes. Ara, mitjançant el portal de participació ciutadana de la Generalitat: ‘Participa.gencat.cat’, s’inicia el camí per a planificar una nova Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic per al període 2021-2030 (ESCACC30) i, amb aquest objectiu, arrenca un procés participatiu perquè la ciutadania pugui incidir en la definició i l’elaboració de mesures d’adaptació a incloure en la nova ESCACC30, unes mesures que ajudin a reduir la vulnerabilitat dels territoris, dels àmbits socioeconòmics i dels sistemes naturals als impactes actuals i futurs del canvi climàtic. Aquest procés participatiu té, com a lema central, Actua! #EtsElCanvi.

Tres eixos de debat

El procés participatiu es centrarà en 3 eixos de debat vinculats a l’adaptació als diferents impactes del canvi climàtic, sobre els quals es subministrarà informaciói coneixement expert i, així, recollir les propostes i la priorització de mesures d’adaptació per part de la ciutadania, les entitats i els actors interessats.

  • Eix 1. Aigua, aliments i boscos
  • Eix 2. Infraestructures
  • Eix 3. Agenda urbana | Agenda rural

Al web de l’Oficina Catalana pel Canvi Climàtic es poden consultar diferents materials, infografies (estàtiques i dinàmiques) i documents.

Com participar?

Seminaris en línia amb experts

Es realitzaran 3 seminaris (un per a cada eix de debat) oberts a tota la ciutadania. Diverses persones expertes exposaran la seva visió per a cada eix de debat, quins són els impactes del canvi climàtic, els reptes i les oportunitats. La durada de les sessions és de dues hores, de 18.00 h a 20 h del vespre.

Per a cada eix hi ha un seminari amb experts seguida d’una sessió deliberativa. Els seminaris amb experts tenen com a objectiu apropar la ciutadania, les entitats i les organitzacions al coneixement sobre les temàtiques de cadascun dels eixos. NO CAL INSCRIPCIÓ: només caldrà connectar-se al Canal de You Tube de Govern Obert: https://www.youtube.com/watch?v=tB2kqMWel_E&feature=youtu.be

Aquí podeu consultar els programes i els experts que parlaran en cada eix: https://participa.gencat.cat/processes/escacc/f/2838/

Sessions deliberatives en línia

Es realitzaran 3 sessions de debat (una per a cada eix de debat), obertes a la participació de la ciutadania i les entitats i actors interessats per a deliberar possibles mesures/accions d’adaptació al canvi climàtic relacionades amb els impactes i la vulnerabilitat dels territoris, dels àmbits socioeconòmics i dels sistemes naturals. Per a participar a les sessions caldrà inscripció prèvia que es realitzarà mitjançant una plataforma en línia. Es recomana assistir abans als seminaris amb experts sobre els eixos de debat. Les sessions duraran 2.30 h.: de 18.h a 20.30 h del vespre.

Les sessions deliberatives tenen com a objectiu deliberar amb la ciutadania, les entitats i les organitzacions possibles mesures/accions d’adaptació als impactes del canvi climàtic per tal de reduir la vulnerabilitat dels territoris, dels àmbits socioeconòmics i dels sistemes naturals i obtenir, així, propostes que puguin ser incorporades a l’ESCACC30. SÍ QUE CAL INSCRIURE-S’HI i ho podeu fer aquí: https://participa.gencat.cat/processes/escacc/f/2990/meetings

Calendari dels seminaris amb experts i de les sessions deliberatives

  • 19.01.2021 de 18:00 a 20:00: Seminari amb experts Eix 1
  • 27.01.2021 de 18:00 a 20:30: Sessió deliberativa Eix 1
  • 23.02.2021 de 18:00 a 20:00: Seminari amb experts Eix 2
  • 03.03.2021 de 18:00 a 20:30: Sessió deliberativa Eix 2
  • 09.03.2021 de  18:00 a 20:00: Seminari amb experts Eix 3
  • 17.03.2021 de 18:00 a 20:30: Sessió deliberativa Eix 3

• Participació en línia:

La participació en línia es farà mitjançant un qüestionari per conèixer quins són els impactes del canvi climàtic que més prioritzen les persones, i un espai per recollir les propostes sobre els diferents eixos de debat.

Sessions de debat autogestionades

Les sessions autogestionades són sessions de treball i debat conduïdes i dinamitzades de forma autònoma per organitzacions, entitats o col·lectius que tinguin interès en contribuir en l’elaboració de l’ESCACC30 i vulguin fer arribar propostes. Per fer-ho hi ha unes pautes en forma de guia que permet a les organitzacions, entitats o col·lectius fer llur propi procés participatiu.

Fases del procés

Des d’ara, doncs, ja és possible informar-se sobre el procés participatiu de l’ESCACC30 i accedir a tota la informació sobre els impactes del canvi climàtic i les vulnerabilitats.

A continuació hi haurà la fase de retorn, prevista per a finals d’abril. L’objectiu d’aquesta fase és dur a terme la presentació pública dels resultats del procés participatiu i la redacció d’un informe de retorn on s’explicitaran com aquests resultats han estat recollits, i els motius de la seva inclusió o exclusió en l’ESCACC30.

Documentació relacionada

Font: Participa gencat

Share This Post