Inici » Àgora » Arrenca el cicle de xerrades Fem un beure amb la ciència, organitzat pel COEAC i l’IRTA

Arrenca el cicle de xerrades Fem un beure amb la ciència, organitzat pel COEAC i l’IRTA

Arrenca el cicle de xerrades Fem un beure amb la ciència, organitzat pel COEAC i l’IRTA

Fem un beure amb la ciència és el Cicle de xerrades que impulsem des del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC), conjuntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

L’objectiu és crear un espai de trobada entre professionals de l’enginyeria agronòmica i de la investigació agroalimentària, perquè comparteixin els treballs i projectes que estan duent a terme i d’estableixin sinergies conjuntes que impulsin la sostenibilitat i sobirania de la producció agroalimentària.

1a jornada: “Noves tecnologies i digitalització al sector agroalimentari”

Aquest dimarts 29 de novembre va tenir lloc la primera jornada d’aquest cicle de xerrades. Una vintena d’assistents a la seu del COEAC a Barcelona van participar en la sessió que portava per nom “Noves tecnologies i digitalització al sector agroalimentari”.

En tractar-se de la jornada inaugural del cicle, la degana del COEAC Conxita Villar va dir unes paraules de benvinguda, amb les quals presentava el cicle itinerant de xerrades “Fem un beure amb la ciència”. La degana va explicar que les trobades s’aniran celebrant en diferents llocs i amb diferents ponents, però que el format serà sempre el mateix: dues o tres ponències de deu minuts cadascuna, i un debat posterior entre els assistents, tot això acompanyat de beguda i petits refrigeris.

   

Després de la presentació de la degana, va començar oficialment la primera jornada, que va estar conduïda i moderada per la cap de comunicació de l’IRTA Àngels Codina, que va ser qui va presentar els dos ponents d’aquesta primera sessió.

El primer ponent va ser el company Joan Girona, delegat institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineus, que va fer la seva presentació sobre la “producció d’aliments, canvi climàtic i digitalització, tres elements que han de conviure plegats”.

Girona va fer una exposició de les diferents tecnologies aplicables al sector, així com dels projectes que estan desenvolupant des de l’IRTA. A continuació, el company va argumentar per què necessitem les noves tecnologies i la digitalització, i com ens canviaran la vida, tot emplaçant aquestes qüestions en el debat posterior, per a conèixer també l’opinió dels assistents.

La segona ponència de la tarda va a anar a càrrec del company Fran Garcia, vocal de Barcelona del COEAC i president de la Comissió d’Agricultura 4.0 del Col·legi, que va explicar la seva visió sobre “cap a on va l’agricultura de precisió”.

El company va fer una retrospectiva de quina ha estat l’evolució d’aquestes tecnologies fins a dia d’avui, ressaltant que aquests cicles tecnològics són cada vegada més curts i més ràpids i considerant que és necessari un procés de transformació per a anar implementant aquestes noves tecnologies. Així, Garcia fa donar una sèrie de consideracions a tenir en compte

Un cop fetes les dues presentacions de deu minuts, els ponents i la moderadora van seure amb la resta d’assistents i va començar una taula rodona molt interessant sobre l’aplicació de la digitalització en el sector agroalimentari, en el qual hi va haver molta participació, gràcies a la comoditat que generava el “format de sobretaula”.

   

La valoració de la jornada, doncs, és molt positiva, i ja s’està treballant en les properes edicions del Cicle de xerrades Fem un beure amb la ciència.

Ressò mediàtic

Nota de premsa

En el marc del cicle de xerrades Fem un beure amb la ciència, organitzat pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

L’agricultura 4.0, clau per donar resposta als reptes de pobresa, proveïment d’aliments i sostenibilitat

  • Enginyers agrònoms i investigadors agroalimentaris es donaran cita el proper 29 de novembre a la seu de COEAC a Barcelona, per debatre el grau d’implementació d’eines digitals en el sector com el big data, el blockchain, la sensòrica o la intel·ligència artificial en el sector, per tal d’augmentar-ne l’ eficiència i l’estalvi de costos

Barcelona, 23 de novembre de 2022. El sector agroalimentari juga un paper fonamental per fer front a reptes actuals com l’increment del preu de la cistella de la compra, la crisi energètica i el canvi climàtic. En aquest sentit, és clau aconseguir eines des de l’àmbit rural que assegurin la producció dels aliments de proximitat i que aquests siguin accessibles a tota la població. Gran part d’aquestes solucions passen per la digitalització de l’agricultura, amb l’objectiu d’augmentar la seva eficiència i l’estalvi de costos.

L’agricultura 4.0 és per tant l’aliada per donar resposta als desafiaments que plantegen la pobresa, el proveïment d’aliments, la sostenibilitat i l’ús dels recursos. I aquest aspecte serà precisament el centre del debat d’enginyers agrònoms i investigadors agroalimentaris que es donaran cita en la primera sessió “Noves tecnologies i digitalització al sector” del cicle de xerrades Fem un beure amb la ciència, organitzat pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Durant aquesta primera jornada, que tindrà lloc el proper dimarts 29 de novembre, a les 18h a la seu de COEAC, situada al Passeig de Gràcia 55, 6è-6a, de Barcelona, els professionals del sector agroalimentari posaran en relleu el grau d’implementació d’eines digitals en aquest sector com el big data, el blockchain, la sensòrica o la intel·ligència artificial, per tal d’augmentar-ne l’eficiència i l’estalvi de costos.

En aquest sentit, la cita arrencarà amb la benvinguda i presentació del cicle de la mà de Conxita Villar, degana de COEAC, i continuarà amb la intervenció de Joan Girona, investigador del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura, amb la seva exposició Producció d’aliments, canvi climàtic, i digitalització, tres elements que han de conviure plegats.

Seguidament i previ a la taula rodona de debat, l’enginyer agrònom Fran Garcia, president de la Comissió d’Agricultura 4.0 de COEAC, realitzarà la seva exposició Cap a on va l’agricultura de precisió?.

En paraules de Conxita Villar, degana de COEAC: “L’objectiu d’aquestes trobades és el de crear un espai únic on enginyers agrònoms i investigadors agroalimentaris comparteixin els treballs i projectes que estan duent a terme, per tal d’establir sinergies conjuntes que impulsin la sostenibilitat i sobirania de la producció agroalimentària”.

El cicle de xerrades Fem un beure amb la ciència és de caràcter itinerant, amb la previsió de celebrar properes sessions a les ciutats de Lleida, Girona i Tarragona.

Share This Post