Inici » Àgora » Dones per canviar el món

Dones per canviar el món

Dones per canviar el món

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, dediquem aquest article a les companyes enginyeres agrònomes que dediquen els seus esforços al desenvolupament del sector agroalimentari i que suposen un pilar fonamental per al món rural.

En la nostra Institució, un 25% de les persones col·legiades són dones i volem que aquesta xifra vagi augmentant any rere any per arribar a l’equitat i disposar de tot el talent. Malgrat el baix percentatge, hem de destacar que les enginyeres agrònomes estan presents en nombrosos àmbits relacionats amb el sector agroalimentari, com ara investigació, projectes ambientals i d’enginyeria, indústria agroalimentària, serveis públics, formació, etc., amb tasques molt diferents de direcció, coordinació, tècniques i d’assessorament, emprenedores i empresaries, entre d’altres.

A continuació, us presentem el perfil i la tasca que desenvolupen 15 enginyeres agrònomes d’arreu de Catalunya. Amb aquesta petita mostra, volem posar en valor la feina i la capacitat d’aquestes i de totes les enginyeres agrònomes que, a través de la seva professió, aporten el seu gra de sorra en la implantació de millores econòmiques, socials i medi ambientals per tal que el sector agroalimentari sigui sostenible.

Esperem que aquesta publicació sigui inspiradora per a futures enginyeres agrònomes.

15 ENGINYERES AGRÒNOMES PER CANVIAR EL MÓN

Rosa Maria Poch
Enginyera agrònoma i doctora en Ciències del Sòl. Catedràtica d’Edafologia del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida. Presidenta de l’Intergovernmental Technical Panel on Soils de la FAO, coordinadora del Màster Interuniversitari de Gestió de Sòls i Aigües i organitzadora de diversos cursos intensius internacionals sobre la micromorfologia del sòl. Va presidir la Comissió IUSS 1.1., coautora del Capítol del sòl dels tres Informes del Canvi Climàtic de Catalunya  i redactora en cap del Spanish Journal of Soil Science. Els seus àmbits de recerca són la gènesi del sòl i la micromorfologia, la degradació i conservació del sòl, la geoarqueologia, el sòl com embornal de carboni en el marc del canvi global i la consciència social de les ciències del sòl.

 

Agnès Lladós Soldevila
Enginyera agrònoma, gestiona els projectes de recerca de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); tant els projectes interns, per a desenvolupar nous productes o serveis, com els projectes europeus per a col·laborar amb altres socis. Això li permet conèixer de prop les diferents activitats i novetats tecnològiques del món de la cartografia i la geologia. D’altra banda és la  responsable dels projectes de sòls del CSTP (Centre de Suport Territorial dels Pirineus), seu de l’ICGC a Tremp. Amb aquests projectes treballen per obtenir dades edafològiques i divulgar la importància de la diversitat i complexitat dels sòls i la necessitat de preservar aquest recurs natural.

 

Txell Arandes Vilagrassa 
Es dedica com a enginyera agrònoma a l’elaboració d’informes tècnics en dos grans àmbits: per una banda valoracions i dictamens en informes judicials i extrajudicials referents a finques i immobles rústics amb posterior ratificació en judici; i d’altra banda gestió del territori en informes tècnics per a declaracions cadastrals com correccions de límits per georeferenciació, de la superfície real de les  parcel·les, adequació de cadastre i registre de la propietat, alteració de la titularitat, nova construcció, ampliació, agrupació, segregació, entre d’altres.

 

 

Elisenda Guillaumes i Cullell
Dra. enginyera agrònoma directora General d’Agricultura i Ramaderia del Depart. D’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació de la Generalitat de Catalunya. Llicenciada en Enginyeria Agrònoma per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària i Doctorat en Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida. Des del 2016 al 2018  Directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona. Del 2013 al 2016 directora del Parc del Castell de Montesquiu. Del 2005 al 2013 tècnica de territori, adscrita a l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Elisenda és mare de dues filles, i regidora de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.

 

Carme Peralta Lamela
Enginyera Agrònoma a càrrec de l’empresa Agropig Enginyers, S.L. Es dediquen a elaborar projectes per a ramaders (ampliacions, noves insta·lacions, legalitzacions…) i per a industries agroalimentàries.  A més, assessoren en el dia a dia per estar al corrent de la normativa i d’acord al que demana l’administració (plans i llibres de dejeccions ramaderes, revisió de les autoritzacions ambientals, comunicació dels PRTR, etc).

 

 

 

Conxita Villar Mir
Enginyera agrònoma per la UdL. El primers 20 anys de la seva carrera professional ha treballat en l’àmbit de l’economia agrària, especialitzada en política agrària i desenvolupament rural, combinat amb la realització de postgraus varis i el programa de doctorat complert en Economia Industrial. Els últims 10 anys s’ha dedicat a la gestió, ocupant càrrecs de direcció i realitzant un PDD de directius en Consells d’Administració. Actualment treballa com a secretària tècnica del Consell Social de la Universitat de Lleida i fa de formadora en habilitats directives per empreses i Màsters universitaris. És també la representant del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya a la delegació de Lleida.

 

Meritxell Jardí Llambrich
Enginyera agrònoma cofundadora de Kensho Mediterranean Sake, el primer sake d’Espanya i el segon a Europa però els únics europeus en treballar amb una varietat d’arròs local, tenen 4 estils de sake. A més treballen en una línia ecològica de productes fermentats d’arròs probiòtics com són el miso de soja i cigrons, amazake i tamari. Fan visites guiades al petit celler de Kensho i fomenten un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient, volen que entenguin la importància de treballar i consumir varietats locals per respectar la biodiversitat del Delta. Per altre banda és Directora Tècnica de la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre (Marge esquerra Delta de l’Ebre), treballen en el maneig de l’aigua, projectes de regadiu i manteniment d’infraestructures de reg.

 

Rosa Biel Canut
Enginyera agrònoma inspectora agroalimentària de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Realitza inspeccions a empreses agroalimentàries en el marc del control oficial de qualitat i lluita contra fraus i verificació de la conformitat dels productes amb la legislació alimentària de qualitat, per tal de detectar i evidenciar fraus, falsificacions, pràctiques prohibides o altres irregularitats i impedir l’accés de productes no conformes a la cadena de comercialització, adoptant mesures cautelars com ara immobilització de productes, retirades del mercat, suspensió d’activitats, etc.

 

Astrid Ballesta
Dra. enginyera agrònoma professora titular a la Universitat de Lleida – Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària – Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari.
Des del 2011 Vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació de la UdL, promovent la vessant internacional de la formació del estudiants, del personal i de la universitat en general. Particularment implicada en la implementació de l’Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenibles des de la Universitat i els seus àmbits de treball (la formació i la recerca), i més concretament en els estudis de l’àmbit Agrari i Forestal.

 

Imma Malet Prat
Enginyera Agrònoma, va començar la seva tasca professional en l’exercici lliure de la professió, primer col·laborant en oficines tècniques i després com a autònom. També ha estat professora associada de l’assignatura de projectes a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, durant més de 10 anys. El 2010 va començar a l’administració pública catalana, al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en la qual ha realitzat diferents tasques com la d’assessorament tècnic en alimentació, qualitat i indústries agroalimentària. Actualment és la responsable de comunicació i difusió tecnològica i entre les seves tasques hi ha la coordinació del portal web RuralCat, la comunitat virtual agroalimentària i del món rural. Imma és també la vocal del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya a la delegació de Girona.

 

Verónica Kuchinow
Enginyera agrònoma Co-Fundadora y Estratega de SÍMBIOSY (simbiosi industrial). Emprenedora, la Verónica funda el 2004 la seva primera empresa ZICLA, especialitzada en productes reciclats i en solucions innovadores en la gestió de residus. Des de 2014 és també cofundadora de SÍMBIOSY i responsable directe dels projectes estratègics d’economia circular per a empreses i municipis.

 

 

Anna Lluís
Enginyera agrònoma Co-Fundadora i Directora de SÍMBIOSY (simbiosi industrial) 23 anys involucrada en projectes ambientals i de gestió de serveis públics fan de l’Anna una gran especialista en sinèrgies públic-privat per a solucions sostenibles i intel·ligents en l’ús de recursos (energia-residus-aigua) que aplica en els projectes de simbiosi industrial que SÍMBIOSY implementa en el territori.

 

 

 

Teresa Soley Zapata
Enginyera agrònoma i Food technical manager per Intertek Ibérica i senior lead auditor en normes de seguretat alimentària IFS, BRC, FSSC, a més d’altres normes de gestió generals com ISO 9001 i ISO 14001. La seva tasca consisteix en tenir cura de les organitzacions que formen part de la cadena alimentària i es posen a les seves mans per resoldre les seves necessitats de certificació, d´auditories internes o de proveïdors, així com de formació. Teresa ens diu que treballa per guanyar la confiança del seu equip i dels seus clients, per bastir uns lligams basats en el coneixement i el compromís i que li proporcionen un alt grau de satisfacció, perquè, tal com diu Destivelle quan parla d’escalada, “el gest més bell és fer el teu company responsable de la teva vida.”

 

Mercedes Ruiz
És enginyera agrònoma especialitzada en indústries agràries. Emprenedora, fa cinc anys, amb molt il·lusió, va fundar AESTIVUM, una consultoria de mercats cereals i oleaginoses amb seu a Barcelona, que té com objectiu ajudar a les empreses de la industria agroalimentària a operar de manera eficient i segura als mercats.

 

 

 

Gemma Rodríguez Ruiz
Enginyera agrònoma a l’àrea tècnica de l’Assosiació càrnica ANAFRIC. La seva tasca és assesorar i orientar a les empreses del sector ramader-carni en temes legislatius, de comerç exterior, així com diversos temes sectorials, duent a terme accions tant a nivell nacional com internacionals sempre vetllant per la competitivitat del sector.

 

 

 

Gràcies a totes!

Share This Post