Inici » Àgora » Una obra sobre la salut de les plantes de cultiu guanya el premi de la 38a. edició del llibre agrari Fira Agrària Sant Miquel-Eurofruit 2009.

Una obra sobre la salut de les plantes de cultiu guanya el premi de la 38a. edició del llibre agrari Fira Agrària Sant Miquel-Eurofruit 2009.

Una obra sobre la salut de les plantes de cultiu guanya el premi de la 38a. edició del llibre agrari Fira Agrària Sant Miquel-Eurofruit 2009.

L’obra La savia como índice de fertilización, escrit per Carlos Cadahía, Ivan Frutos i Enrique Eymar, professors de la Universitat Autónoma de Madrid, ha guanyat la 38a edició del Premi del Llibre Agrari, guardó organitzat per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel-Eurofruit, certamen que tindrà lloc del 25 al 29 de setembre.

El jurat està integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de cadascuna de les institucions patrocinadores (Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida, Col·legi d’Enginyers de Monts i “la Caixa”).

+Informació

L’obra La savia como índice de fertilización, escrit per Carlos Cadahía, Ivan Frutos i Enrique Eymar, professors de la Universitat Autónoma de Madrid, ha guanyat la 38a edició del Premi del Llibre Agrari, guardó organitzat per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel-Eurofruit, certamen que tindrà lloc del 25 al 29 de setembre. Editat per Mundi-Prensa, el llibre és un manual amb normatives que permeten utilitzar la saba per al diagnòstic de nutrició i per a la millora de la fertilització dels cultius.

Metodologia molt innovadora.

El jurat ha destacat el caràcter “pràctic i didàctic de l’obra, que se centra en un metodologia innovadora de diagnòstic de la salut de la planta, basat en l’anàlisi dels nutrients de la saba, ja que fins ara l’anàlisi es feia al sòl, a la fulla o a la flor”. El diagnòstic permet corregir l’aportació de nutrients i d’aigua a la planta analitzada. Els membres del jurat han explicat que el llibre guanyador combina una bona base teòrica amb un acurat i extens treball de recerca.

Igualment, el jurat ha incidit que aquesta metodologia resulta perfectament aplicable als cultius de les terres de Lleida, tant pel que fa als cultius de reg com als de secà (fruita dolça, fuits secs, etc).
La savia como índice de fertilización té un enfocament eminentment pràctic que, en forma de manual, i és útil per a tècnics agrícoles, investigadors que treballen en l’àmbit de la fertilització, estudiants d’agronomia i laboratoris d’anàlisis agrícoles.

El llibre és un manual amb normatives que permeten utilitzar la saba per al diagnòstic de nutrició i per a la millora de la fertilització dels cultius. Es detallen setze cultius distribuïts en quatre grups: els cultius agroenergètics, actualment de gran interès per a la producció de bioalcohol; els hortícoles, amb importants repercussions en l’exportació; ornamentals i arbres d’interès forestal de cara a la reforestació, i fruiters per als quals s’aconsegueix una millora notable en la fertirrigació de cultius tradicionalment de secà com ara l’olivera i la vinya.

La saba és un material de referència molt útil, segons han comprovat els autors en els seus treballs de camp i hivernacle durant més de 40 anys. La informació que ofereix enriqueix el diagnòstic de la nutrició vegetal i, en molts casos, per millorar el diagnòstic basat en l’anàlisi foliar, encara que es consideren els dos mètodes complementaris. Es presenten unes 3.000 dades que avalen la utilitat del mètode que proposen els autors.
Els avantatges de la saba se centren en el diagnòstic precoç de nutrició, informació sobre nutrients minerals i reserves (aminoàcids i sucres), resposta ràpida a un problema de nutrició i alta sensibilitat a l’aplicació de fertilitzants. En resum, la saba proporciona informació per a una fertilització més eficaç.

El treball inclou normes sobre la presa, la preparació i l’anàlisi de les mostres, nivells de referènciaper a la interpretació de resultats i una casuística de problemes de fertilització àmplia que els autors han resolt utilitzant la saba per al diagnòstic de nutrició i recomanació d’adobat. Els temes escollits corresponen a casos reals de les comarques agrícoles on els autors han treballat. Alhora, els resultats serveixen per confirmar la utilitat de la saba.

Llibres de la Universitat de Lleida

Els membres del jurat han fet una menció especial al llibre Malas hierbas en plántula. Guía de identificación, una guia de males herbes tot just germinades elaborat a Lleida pels professors de la Universitat de Lleida Jordi Recasens i Josep Antoni Costa. L’obra, fruit de més de 20 anys d’estudi, aporta informació acurada sobre més de 300 espècies de males herbes i inclou 1.000 fotografies, 400 dibuixos i 50 taules comparatives. El jurat ha destacat ”l’alt nivell del llibre, centrat a diferència d’altres obres en la flora ibèrica”.

L’altre llibre editat per la Universitat de Lleida ha estat Treballar el sòl, un art per descobrir, escrit per Àngela D. Bosch, Pere Porta i Jaume Torres. El jurat ha destacat precisament la presentació de fins a 7 llibres publicats per universitat de Lleida, Madrid, Barcelona i València.

Més de 30 publicacions.

Un total de 33 publicacions han concorregut al premi, que té una dotació de 6.000 euros. El veredicte del jurat es farà públic el mes de setembre de 2009 i el lliurament del Premi es durà a terme el dia 29 de setembre durant la cerimònia de clausura de la 55a edició de la Fira de Sant Miquel. En aquest acte, l’autor que hagi obtingut el primer premi exposarà els aspectes fonamentals de l’obra guanyadora i rebrà 6.000 euros i una placa commemorativa.

El jurat està integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de cadascuna de les institucions patrocinadores (Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida, Col·legi d’Enginyers de Monts i “la Caixa”).

Share This Post