Inici » Àgora » Presentació del mapa de sòls de Catalunya 1:250.000

Presentació del mapa de sòls de Catalunya 1:250.000

Presentació del mapa de sòls de Catalunya 1:250.000
Foto: Acte de presentació del mapa de sòl. Font: DARP

El passat dia 20 de setembre va tenir lloc la presentació del primer mapa de sòls de Catalunya 1:250.000, a l’acte van participar els companys Rosa M. Poch,  presidenta del Grup Tècnic Intergovernamental de l’Aliança Mundial pel Sòl de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), Emili Ascaso, de l’ Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i Jaume Boixadera i Llobet, del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

El MSC250M és el resultat de síntesi de les dades edafològiques disponibles en el moment de la seva elaboració, l’any 2018. Aquest procés, dut a terme per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha consistit en la recopilació, anàlisi i correlació de la informació cartogràfica obtinguda en els diferents treballs de cartografia de sòls que des dels anys 70 del segle passat han estat executats a Catalunya.

Aquest cartografia permetrà conèixer la distribució dels sòls en tot el territori i les seves caractéristiques edafològiques. El territori s’ha dividit en diferents unitats i es precisen els components agronòmics, ecosistèmics i ambientals. És per això que serà una eina d’utilitat per estudiar la capacitat d’adsorció de carboni de les tipologies de cada sòl.

En aquesta primera edició s’ofereixen dues versions del mateix MSC250M. La primera segueix el sistema de classificació Soil Taxonomy  (SSS, 2014), que ha estat el sistema històricament emprat en les cartografies de sòls a Catalunya. La segona segueix el sistema de classificació de la World Reference Base for Soil Resources  (IUSS Working Group WRB, 2015), que és el sistema proposat  per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i Alimentació (FAO) i per la Unió Internacional de la Ciència del Sòl (IUSS) i que ha estat adoptat per la Directiva INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe).

Es pot descarregar en format SHP i GeoPDF aqui.

MÉS INFORMACIÓ

RuralCat

ICGC

Share This Post