Inici » Àgora » Premi al llibre dels companys Josep M. Franquet i Joan Tous “Olivo y Aceites de calidad”

Premi al llibre dels companys Josep M. Franquet i Joan Tous “Olivo y Aceites de calidad”

Premi al llibre dels companys Josep M. Franquet i Joan Tous “Olivo y Aceites de calidad”

El llibre Olivo y Aceites de calidad, editat per ONADA, ha obtingut el segon premi  AEMO (Asociación Española de Municipios del Olivo) a les millors iniciatives  de l’any  pel que fa referència a la difusió de la cultura de l’olivera.

Els autors d’aquest llibre són els companys: Josep Maria Franquet i Joan Tous. (ambdós enginyers agrònoms)

Valoració del Jurat del Concurs Cultura AEMO 2020

Segon Premi AEMO a la Difusió de la Cultura de l’Olivera 2020, atorgat al llibre: “Olivera i Olis de Qualitat” de Joan Tous i Josep Mª Franquet.

El jurat ha valorat la potència tècnica i l’extensa informació recopilada en aquesta gran obra escrita per dos enginyers agrònoms que són autèntica referència en el sector oleícola català. El llibre, escrit en castellà, s’estructura en 6 capítols i aconsegueix transmetre la importància i aportacions de Catalunya a l’olivicultura i elaiotecnia espanyola i mundial, especialment pel que referent a la qualitat dels verges extra produïts històricament al territori del Baix Ebre a particular, i la província de Tarragona en general. Gran compendi que analitza de forma rigorosa el sector oleícola des d’una perspectiva históricotécnica, bàsicament pel que fa a temes econòmics, comercials i tecnològics tant de l’ cultiu de l’olivera com en l’I + D.

Sinòpsis del llibre

Aquest llibre conjumina l’anàlisi del sector oleícola des d’una perspectiva històrico-tècnica, bàsicament relacionada amb temes econòmics i comercials, de tecnologia del cultiu i de la R+D+i, a més dels reptes i perspectives de futur de l’olivar espanyol dins d’un món globalitzat. L’obra s’inicia amb un capítol d’Antecedents històrics en el qual es recull la història del cultiu i de la producció de l’oli d’oliva al llarg de les diferents civilitzacions que han colonitzat les zones de Llevant i Sud d’Espanya. Els dos capítols següents, (I i II), recullen la situació i l’evolució del sector oleícola espanyol, des de les darreries del segle XIX fins l’inici de la guerra civil (1936), destacant l’edat d’or del comerç exterior i, durant aquest període, s’aprofundeix també sobre el primer mercat d’oli d’oliva de qualitat sorgit a Tortosa, juntament amb les seves famílies exportadores. Col·lateralment, s’exposa la influència dels treballs d’experimentació que van tenir lloc a el capítol III es dedica íntegrament a l’esmentada Estació de Tortosa, la seva història i rellevància nacional i internacional.

En el capítol IV es repassa, en primer lloc, la política i l’evolució del sector oleícola des de la postguerra fins a principi del segle XXI, tot destacant la complexa problemàtica d’aquest sector segons els períodes pels quals ha anat travessant l’agricultura espanyola, especialment en algunes fases del s. XX. Li segueixen l’entrada en la CEE (1986) i les successives reformes de la PAC (Política Agrària Comunitària). Després, es continua amb la descripció de la política de recerca i transferència tecnològica realitzada durant el període anteriorment esmentat. En el capítol V es recull la situació actual del sector oleícola espanyol, incidint en diversos aspectes, com els de tipus econòmic (la importància de la producció, consum i comerç exterior d’Espanya pel que fa a la UE i el disseny de plantacions, varietats, tècniques de cultiu i anàlisi de rendibilitat dels diferents models de plantació d’oliveres (tradicional, intensiu i en tanca), a més d’altres factors que influeixen en la producció i la qualitat d’oli, sobresortint algunes cures culturals, com ara el reg, i el maneig dels molins d’oli. Paral·lelament, s’inclouen alguns annexos que complementen la informació d’aquesta monografia per tal de donar-li un caràcter més il·lustratiu i exacte.


Enhorabona als autors!!

Documentació relacionada

 

Share This Post