Inici » Àgora » Nous debats sobre l’estratègia alimentària de Catalunya
General

Nous debats sobre l’estratègia alimentària de Catalunya

Nous debats sobre l’estratègia alimentària de Catalunya

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació posa en marxa el procés de participació per a la definició del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya.

 

La Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en col·laboració amb la Secretaria de Transparència i Govern Obert, impulsa un procés participatiu per incorporar en la definició del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026, a tots els qui componen la cadena de valor agroalimentària, des dels productors d’aliments fins als consumidors finals. Aquest procés té com a finalitat recollir i desenvolupar propostes d’iniciatives sobre els objectius estratègics que les persones participants considerin més rellevants per al futur de l’alimentació a Catalunya.

De què es parlarà?

El debat participatiu girarà al voltant de com volem que sigui el nostre sistema alimentari:

Eix 1: un sistema alimentari sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular

  • Com vetllar per la mitigació i adaptació a l’emergència climàtica, preservant i restablint els recursos naturals?
  • Com assolir un model alimentari basat en la bioeconomia circular que garanteixi la sostenibilitat econòmica de tota la cadena alimentària?
  • Com orientar el sistema cap a un major grau d’auto-proveïment alimentari?

Eix 2: un sistema alimentari propi i arrelat al territori

  • Com pot contribuir el sistema alimentari a la cohesió territorial i l’arrelament de la població a les zones rurals?
  • Com podem reforçar l’autoestima alimentària de Catalunya?

Eix 3: un sistema alimentari just, equitatiu i cohesionat

  • Com impulsar un model alimentari que sigui socialment sostenible i accessible per a tothom?
  • Com garantir l’equilibri del sistema amb una distribució de valor justa i equitativa entre tots els agents involucrats en la cadena de valor alimentària?
  • Com impulsar la cooperació i la col·laboració en el sector?

Eix 4: un sistema alimentari saludable i de confiança

  • Com promoure que la població mantingui uns hàbits alimentaris saludables en el marc d’un estil de vida saludable?
  • Com garantir que el model alimentari promogui la salut del sol, de l’aigua, de l’aire, de les plantes, dels animals, del mar i de les persones (“one health”)?

La construcció de les propostes

Durant les primeres setmanes (del 25 de maig al 10 de juny) es van poder prioritzar els objectius i línies estratègiques del Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya mitjançant un qüestionari en línia.

Amb el resultat d’aquests qüestionaris, al llarg del mes de juny es van realitzar sessions de debat temàtiques per cada eix del Pla per desenvolupar propostes d’iniciatives amb les persones que hi van participar. A l’apartat de propostes es poden veure totes les propostes d’inciatives realitzades, donar suport a les que es considerin més adequades i recollir de noves.

La concreció de les propostes al territori

Amb el resultat d’aquestes sessions, s’ha fet una proposta d’iniciatives i d’actuacions, que durant el mes d’octubre de es treballaran amb la ciutadania per definir-les de manera més acurada en base a les necessitats i oportunitats de cada territori. Es realitzaran sis sessions territorials de debat en línia, a les quals us podeu inscriure en aquest enllaç.

Properes sessions en línia

Sessió territorial 1: Lleida – Terres de Ponent

06 Octubre 2020 – 18:00-20:00. Inscriu-te aquí.

Sessió territorial 2: Territoris litorals

07 Octubre 2020 – 18:00-20:00. Inscriu-te aquí.

Sessió territorial 4: Barcelona metropolitana
Sessió territorial 5: comarques centrals i gironines
Sessió territorial 6: Tarragona – l’Ebre

21 octubre 2020  ·  18:00 – 20:00. Inscriu-te aquí.

Font: DARP

Compartir