Inici » Àgora » Nou webinar Professional Engineer Series, impulsat per l’AQPE

Nou webinar Professional Engineer Series, impulsat per l’AQPE

Nou webinar Professional Engineer Series, impulsat per l’AQPE

El COEAC és patró de l’Agency for Qualification of Professional Engineers (AQPE), que sovint organitza webinars per donar a conèixer la certificació professional de competències en enginyeria sota el nom de Professional Engineer Series, en els quals es compta amb testimonis d’enginyers certificats.

El passat dia 15 de juny va tenir lloc una nova edició d’aquests webinars, que en aquesta ocasió va comptar amb l’Iker Bilbao, enginyer de telecomunicacions expert en sistemes d’informació, i en José Luis Hernández Yuste, enginyer industrial especialitzat en el sector de les instalacions electromecàniques en edificacions. Van exposar els projectes més importants de les seves carreres, alhora que oferien detalls de diversos àmbits en els quals la certificació els hi ha servit.

La trobada va iniciar amb unes paraules d’en Francesc González, director de l’AQPE, qui ens va revelar la notícia de l’homologació de la certificació Professional Engineer amb respecte al Chartered Engineer anglès al mes de setembre. A partir d’aquesta data, “un Professional Engineer certificat per l’AQPE serà igual a un Chartered Engineer certificat a Anglaterra”. Al mateix temps, l’AQPE està establint acords amb Portugal, Itàlia i França.

Tot seguit, el José Luis Hernández va començar la seva intervenció parlant de J2L Ingeniería, l’empresa que va fundar per dur a terme els seus projectes d’instal·lació MEP (Mechanical, Electrical and Plumbering). Alguns dels seus camps de treball més destacats són les llicències d’activitat per a edificacions, llicències ambientals, auditories energètiques, simulacions dinàmiques del comportament d’edificis o legalització d’instal·lacions. També va destacar la seva especialitat en el projecte executiu de totes les instal·lacions que comporta un edifici: instal·lacions de climatització, d’electricitat, contra incendis o lampisteria. En definitiva, tots els components que no dissenya un arquitecte a l’hora de fer front al projecte d’un edifici”.

Els seus altres projectes abarquen oficines, instal·lacions de Retail, industrials i hotels, entre d’altres. Vam poder veure diverses imatges d’un projecte de sustitució d’una instal·lació de climatització per a un edifici de la Generalitat. A través d’elles, el José Luis va constatar l’importància de la correcta aplicació del BIM (Building Information Modeling), com a requeriment imprescindible per a qualsevol professional que es vulgui dedicar a aquest sector”. Com no comptaven amb informació gràfica de l’edifici, van aixecar un núvol de punts mitjançant un escaneig 3D, per conèixer quin era l’estat real de les canonades. A continuació, van traslladar aquest núvol de punts als programes BIM per desenvolupar les solucions, evitant d’aquesta forma posibles col·lisions i altres imprevistos durant el transcurs de l’obra.

A més de parlar sobre les principals activitats de J2L Ingeniería, també va voler comentar la seva experiència amb la certificació Professional Engineer. La va obtenir al 2016, després de la crisi econòmica que va afectar sensiblement al sector de la construcció. Davant aquesta situació, va decidir certificar les seves competències com un medi per dotar d’un clar valor afegit a la seva carrera, augmentant les seves probabilitats de contractació. Va posar en valor el fet de disposar d’un reconeixement otorgat per una organització com l’AQPE: un segell de qualitat per a la seva trajectòria, el qual li permet demostrar que és un enginyer competent no només en quant a les seves habilitats tècniques, sinò també en lideratge, compromís professional o gestió de recursos. Al mateix temps, va destacar l’avantatge d’aconseguir una homologació a nivell europeu, facilitant així la seva mobilitat pel continent si fos necessari.

En següent lloc, vam comptar amb la participació de l’Iker Bilbao, enginyer de telecomunicacions i expert en l’àmbit de la Transformació Digital. Al llarg de la seva trajectòria, ha pogut treballar en organitzacions gubernamentals i a l’empresa privada, també com a enginyers de xarxes. Actualment desenvolupa la seva activitat en l’empresa Ymaging i com a enginyer freelance, col·laborant amb altres empreses. L’Iker ens comenta que al realitzar les seves accions en solitari, especialment per a empreses que no pertanyen a l’àmbit tecnològic, la certificació li ajuda a demostrar que és un enginyer capaç de fer front a reptes diversos d’una forma més directa que només amb la seva titulació. Segons la seva experiència, moltes d’aquestes organitzacions sovint no disposen d’un informàtic, i si el tenen, es sol limitar a tasques bàsiques. Per això, ser Professional Engineer li permet demostrar el seu expertise de cara a les companyies que no operen en el sector digital. Algún dels projectes dels quals ens va parlar incloïen la creació d’una bàscula sense fils, pensada com a un robot, per al pesatge automàtic d’animals a les granges.

Font: Web AQPE

Share This Post