Inici » Àgora » El sector de l’alimentació i productes gourmet és el segon més demandant de solucions d’indústria 4.0

El sector de l’alimentació i productes gourmet és el segon més demandant de solucions d’indústria 4.0

El sector de l’alimentació i productes gourmet és el segon més demandant de solucions d’indústria 4.0

Segons l’informe tecnològic d’ACCIÓ que ja identifiquen 1.111 empreses oferint solucions d’Indústria 4.0 a Catalunya

El concepte d’Indústria 4.0 representa un canvi de paradigma en la manera en què es conceben, dissenyen i produeixen les coses. És l’espai on conflueixen tendències tecnològiques com la digitalització, els robots autònoms, la computació en el núvol o la intel·ligència artificial. Totes plegades contribueixen a transformar els processos productius. Representa, doncs, un nou enfocament que permet controlar els processos de producció proporcionant integració i sincronització de les entitats i els fluxos de treball dins de la cadena de valor en temps real, automatitzant i posant en valor la importància de les dades, incrementant la flexibilitat, permetent la fabricació unitària i personalitzada de productes i optimitzant els temps i recursos de producció.

A Catalunya, la indústria 4.0 s’ha anat fent un lloc en el seu teixit empresarial fins al punt que ja s’han identificat 1.111 empreses que hi treballen, el triple que al 2017, segons l’estudi La indústria 4.0 a Catalunya elaborat per ACCIÓ. La facturació agregada és de 5.564 milions d’euros i genera més de 26.000 llocs de treball.

Parlem d’un sector emergent, on el 45,5% de les empreses té menys de 10 anys de vida i el 28,5% són startups. A més, prop d’un terç d’aquestes empreses són exportadores (31,3%).

La tecnologia amb més empreses detectades és Ciberseguretat (361), però les empreses amb facturació més elevada són les que es dediquen a Intel·ligència Artificial i a Internet de les Coses (IoT).

Un ecosistema format per empreses, clústers, associacions, universitats, centres tecnològics o de recerca. Tot aquest mapa d’agents es distribueix entre proveïdors de solucions, distribuïdors, integradors i usuaris finals.

També és un sector interessant per a la inversió. No en va, en els darrers anys hem vist com diverses empreses estrangeres decidien invertir a Catalunya per desenvolupar projectes en aquest àmbit. Alguns dels exemples més destacats són els següents:

  • VMWare: especialitzada en desenvolupament de programari corporatiu i infraestructura en el cloud, ha creat fins a 250 llocs de treball a Barcelona.
  • Satellogic: líder en tecnologia de microsatèl·lits d’imatges d’alta resolució, ha obert recentment una seu a Barcelona per la seva excel·lent oferta de talent en ciències de la computació i intel·ligència artificial
  • ABB: dedicada principalment a l’automatització industrial, ha obert a Sant Quirze de Vallès el seu primer centre d’innovació per a clients a Europa dedicat a la robòtica, que desenvoluparà tecnologies digitals i d’automatització per a empreses.
    Consulta totes les dades a l’informe La Indústria 4.0 a Catalunya i informa’t sobre com transformar tecnològicament la teva empresa amb el programa ProACCIÓ 4.0.

Consulta la presentació

Descarrega’t l’informe

Font: ACCIÓ

Enllaços relacionats

Share This Post