Inici » Àgora » Finalitzat el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms (Lleida, setembre 2022)

Finalitzat el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms (Lleida, setembre 2022)

Finalitzat el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms (Lleida, setembre 2022)

Quatre dies de ponències, conferències i taules rodones, parlant sobre un repte demogràfic: frenar el despoblament rural

El dilluns 26 de setembre arribaven a la ciutat de Lleida centenars de congressistes i assistents, la majoria d’ells enginyers i enginyeres agrònomes, per participar al V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms. El Congrés es preparava per abordar un gran repte. Sota el lema Solucions de l’enginyeria agronòmica per al repte demogràficel Congrés ha reunit tots els agents implicats en el desenvolupament de l’activitat agroalimentària: centenars d’enginyeres i enginyers agrònoms, empreses, universitats, administracions i directius autonòmics han exposat i debatut sobre els problemes a què s’enfronta en aquest moment el sector i els reptes del futur.

El mateix dia 26 a la tarda va tenir lloc la Inauguració del Congrés, que va comptar amb els parlaments de Conxita Villar Mir, degana del COEAC; Baldomero Segura García del Río, president del CGCOIA; Isabel Bombal Díaz, directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària del MAPA; Francisco Martínez Arroyo, Conseller d’Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural de la Junta de Comunitats de Castilla La Mancha; el company Carmel Mòdol Bresolí, secretari d’Alimentació del DACC; Jaume Puy Llorens, rector de la Universitat de Lleida; Joan Talarn Gilabert, president de la Diputació de Lleida; Miquel Pueyo París, alcalde de Lleida, i Mª Cruz Díaz Álvarez, presidenta d’ANIA. L’acte va estar conduit per la presentadora de televisió Marivi Chacón.

Seguidament, van fer dues conferències molt interessants el director de la Divisió de Producció i Protecció Vegetal de la FAO Jingyuan Xia, i Isabel García Tejerina, enginyera agrònoma exministra d’Agricultura. Finalment, l’acte va comptar amb una actuació de ball clàssic i un còctel.

El dimarts 27 van començar les sessions de comunicacions i les taules rodones, en les quals van participar diversos companys i companyes del COEAC fent les seves ponències:

  • Paquita Escoi Martínez (“Collites intel•ligents per alimentar el món”. L’experiència Pink Lady LAB)
  • Gabriel Pérez Luque (“Verd de proximitat BCN”, pla de monitorització i evaluació del funcionament i l’impacte de les cobertes i façanes verdes de la ciutat de Barcelona)
  • Carmel Modol Bresolí (taula rodona de consellers i conselleres)
  • Víctor Falguera Pascual (“Metodologia per l’evaluació de l’aptitud dels recintes agrícoles per la producció de cultius específics i de l’impacte del canvi climàtic”)
  • Francisco García Ruiz (“Caracterització de la vegetació mitjançant teledetecció i generació de mapes de prescripció per una aplicació variable de fitosanitaris en vinya”)
  • Pedro López Romero (“Sector porcí, història d’evolució i eficiència”)
  • Agustí Jardí Margalef (“BIM i GIS per a l’elaboració d’un Bessó Digital d’una infraestructura Rural. Gestió i valor de la Informació”)

A més, la degana Conxita Villar Mir i el delegat de Lleida Domènec Vila Navarra van ser els encarregats de presentar dues conferències.

El dimecres 28 van seguir les sessions de comunicacions, en les quals van participar els companys i companyes:

  • Santiago Planas de Martí (“Go Phytodron – Avaluació dels tractaments fitosanitaris amb dron en cultius i masses forestals”)
  • Verónica Kuchinow Tudury (“El cultiu de carboni com a eina de desenvolupament rural. Lluita contra el canvi climàtic”)
  • Jordi Tugues Tarragona (“Desenvolupament i evaluació d’un equip de dosificació automàtica de la fracció líquida dels purins de porc mitjançant fertirrigació”)

i les conferències, que van fer la companya Elisenda Guillaumes (“Projectes de producció agrícola i ramaderia sostenible davant del canvi climàtic”) i el company Fernando Ortega Mediero (“Innovació, sostenibilitat i noves tecnologies en la indústria agroalimentària”).

La clausura del Congrés va anar a càrrec del Ministre del MAPA Luis Planas Puchades, que va posar en valor el sector agroalimentari i la tasca que tenim els enginyers i enginyeres agrònoms per fer que evolucioni cap a un sector molt més sostenible.

A més, a la tarda el vocal d’afers exteriors Carlos Estarán Justribó va presentar una sessió de comunicacions i la degana Conxita Villar Mir va participar als parlaments de tancament del Congrés, en els quals el degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms d’Albacete Mariano Suárez de Cepeda Martínez va presentar les conclusions.

Dijous 29 van tancar el Congrés les visites tècniques. Els assistents que s’havien quedat fins dijous van escollir quina de les dues rutes volien fer: Ruta 1 (Cooperativa Ivars, Semillas Fitó i dinar a l’Àrea de Vilasana) o Ruta 3 (Granja San José, Bodegues Raimat i dinar al Restaurant Piscines Gimenells). En aquesta última, la visita guiada a Raimat va anar a càrrec del company Joan Esteve Julià.

Patrocinis i col·laboracions

La realització del Congrés ha estat possible gràcies als patrocinadors i col·laboradors d’aquest, que han estat:

Agraïm la participació de tots els ponents i assistents al V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, que heu fet d’aquest Congrés un esdeveniment que recordarem durant anys.

Notícies relacionades

Share This Post