Inici » Àgora » El Govern ha aprovat mesures extraordinàries per pal·liar els efectes de COVID-19 en el sector vitivinícola

El Govern ha aprovat mesures extraordinàries per pal·liar els efectes de COVID-19 en el sector vitivinícola

El Govern ha aprovat mesures extraordinàries per pal·liar els efectes de COVID-19 en el sector vitivinícola

El paquet de mesures aprovads inclou destil·lació de crisi, emmagatzematge privat i collita en verd. Té per objecte pal·liar la difícil situació que travessa el sector a causa de la COVID-19.

L’objectiu és la destil·lació de 2 milions d’hectolitres de vi, l’emmagatzematge d’altres 2,25 i l’aplicació de la collita en verd en aquelles comunitats autònomes que així ho decideixin

Aquestes mesures s’adopten d’urgència, donades les possibilitats que ofereixen els reglaments comunitaris publicats amb motiu de la pandèmia i que responen a moltes de les peticions realitzades per Espanya

El Consell de Ministres ha aprovat en data 9 de juny, a proposta de el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, un paquet de mesures extraordinàries per al sector del vi, per valor de 90,5 milions d’euros, que recull destil·lació de crisi, ajudes a l’emmagatzematge privat i collita en verd. El seu objectiu és pal·liar la difícil situació que travessa el sector a causa de la COVID-19.

DESTIL·LACIÓ DE CRISI

La destil·lació de crisi, per a 2 milions d’hectolitres, tindrà contingents separats per vins amb denominació d’origen i resta de vins. Aquesta mesura està dotada amb 65,5 milions d’euros, amb imports d’ajuda de 40 euros per hectolitre en el primer cas i de 30 euros per hectolitre en el segon.

L’import de l’ajut inclou els costos de subministrament i els de destil·lació de el vi, el que beneficiarà tant a cellers com a destil·leries, amb impacte immediat en els viticultors . A més, perquè totes les zones vinícoles puguin optar a l’ajuda, s’abonaran suplements addicionals quan la distància a la destil·leria sigui superior a 150 quilòmetres. L’alcohol obtingut s’haurà d’utilitzar en fins industrials i energètics, mai de boca o alimentaris.

EMMAGATZEMATGE PRIVAT

Els ajuts a l’emmagatzematge privat, per 2,25 milions d’hectolitres, estan orientades exclusivament a vins amb denominació d’origen protegida i indicació geogràfica protegida que, amb la recuperació de mercat, reprendran la seva cotització i ritme de vendes. Dotada amb 15 milions d’euros, tindrà als cellers com a beneficiàries, amb un import d’ajuda de 0,027 € / hl de vi i dia d’emmagatzematge, per a un període de 180 dies en tots els vins, que pot ampliar fins als 270 o 360 dies en cas de negres. Els emmagatzematges seran en dipòsit o magatzem precintable, excepte per als escumosos que, pel seu procés d’elaboració, s’emmagatzemen en ampolla.

COLLITA EN VERD

El paquet de mesures inclou a més la possibilitat d’aplicar, per primera vegada, a Espanya, la collita en verd en aquelles comunitats autònomes que així ho decideixin per parcel·les emparades sota denominacions d’origen protegides. La mesura compta amb un pressupost de 10 milions d’euros que s’abonaran directament als viticultors.

L’objectiu de les mesures és tractar de pal·liar la difícil situació per la qual travessa el sector vitivinícola per la crisi sanitària provocada per la COVID-19, agreujada amb anterioritat pel tancament i actualment per les limitacions a canal HORECA, sortida principal de molts vins .

MESURES DE REGULACIÓ DEL MERCAT

Aquestes mesures de suport a el sector i al seu equilibri de mercat van acompanyades de mesures de regulació de mercat com limitacions de rendiments màxims de raïm per hectàrea i d’un possible increment de l’volum d’alcohol exigit en els subproductes resultants de l’elaboració del vi, en cas que la situació de mercat en cada campanya així ho recomanés.

Així, es consolida el suport a un sector que, abans d’aquesta crisi, estava afectat per les mesures aranzelàries de Govern nord-americà en relació a certs productes agroalimentaris, entre ells el vi.

Aquestes mesures s’adopten d’urgència, donades les possibilitats que ofereixen els reglaments comunitaris publicats amb motius de la pandèmia i que responen a moltes de les peticions realitzades per Espanya.

Amb aquests suports, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, dóna suport a un sector fonamental per a l’economia agrària espanyola el valor de producció supera els 1.200 milions d’euros anuals i que constitueix més de el 4% de la producció vegetal.

Documentació relacionada

Informació del R. Decret 557 de 9 de juny 2020

Més informació

Web MAPA

Share This Post