Inici » Àgora » Catalunya impulsa la metodologia de treball virtual en 3D a l’obra pública

Catalunya impulsa la metodologia de treball virtual en 3D a l’obra pública

Catalunya impulsa la metodologia de treball virtual en 3D a l’obra pública

El Govern lidera una comissió interdepartamental per implantar el Building Information Modelling (BIM)

El Govern lidera una comissió interdepartamental per implantar el Building Information Modelling (BIM)

·         Consisteix en elaborar un model virtual en tres dimensions d'una construcció, incloent el seu projecte, l'execució i el manteniment
 
La Generalitat lidera el procés d'implantació a Catalunya de l'anomenatBuilding Information Modelling (BIM), un nou sistema de treball per a l'obra pública basat en l'elaboració d'un model virtual d'una obra, fet que permet compartir informació entre tots els involucrats en la seva execució i fer-hi canvis.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s'ha referit aquest dilluns al BIM com una metodologia "que ens dóna molts avantatges perquè permet minimitzar les pèrdues d'informació, millorar la coordinació del projecte entre els diversos actors i les diverses fases, reduir costos i optimitzar els recursos en la construcció i el manteniment". Per a Rull, el BIM "ens fa ser més eficients i eficaços, les desviacions de costos es redueixen a la mínima expressió  i ens permet fer una obra pública de major qualitat".
 
Actualment, el procés de disseny i realització de les obres d'edificació o d'enginyeria civil segueix emprant la mateixa metodologia de fa dècades, tot i els canvis tecnològics. En general, l'execució d'una obra pública necessita d'un estudi o projecte, que es dissenya de manera tridimensional però que s'acaba presentant en dues dimensions en un document. En aquesta adaptació es pot perdre informació del disseny, el que pot ocasionar interpretacions errònies.
 
Una vegada fet el disseny de l'obra, es licita i l'executa un contractista, que després la lliura a un explotador perquè s'ocupi de la gestió i el manteniment. Durant tot aquest procés, els diferents actors implicats no interaccionen.
 
Metodologia novedosa
 
En canvi, els últims anys s'ha desenvolupat la metodologia BIM, que aprofita les possibilitats de les noves tecnologies per impulsar el treball en xarxa de tots els agents que intervenen en l'obra pública. A la Unió Europea, només les administracions dels països nòrdics i el Regne Unit treballen amb aquesta metodologia.
 
Així, s'elabora un model de l'obra en tres dimensions que integra totes les dades gràfiques, econòmiques i temporals. Permet que els diferents implicats hi treballin alhora, garantint l'actualització automàtica i la continuïtat en tot el procés. També permet fer simulacions de la fase de construcció, detectant possibles disfuncions que es poguessin produir per adoptar les mesures correctores ja durant l'etapa de disseny.
 
Rull ha explicat que amb el model BIM "es pot assolir un estalvi en l'execució del projecte d'entre el 20 i el 30%". "En moments de dificultats econòmiques és molt important que puguem incorporar mecanismes de major eficiència", ha dit.
 
Implantació progressiva
 
L'adopció del sistema BIM suposa la transformació íntegra del model de treball actual, motiu pel qual la seva implantació ha de ser progressiva. El Departament de Territori i Sostenibilitat lidera la comissió interdepartamental que guiarà tot el procés de desplegament.
 
Entre les seves funcions hi haurà la d'analitzar la viabilitat de desplegar el BIM, avaluar les diferents plataformes i softwares existents en el mercat, proposar un pla d'implantació i determinar les obres en què s'haurà d'aplicar de manera prioritària.
 
Formaran part de la comissió representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat, Economia i Hisenda, Salut i Governació, Administracions Públiques i Habitatge. També d'Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Institut Català del Sòl (INCASÒL), Centrals i Infraestructures per a la Mobilitat i les Activitats Logístiques (CIMALSA) i d'Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (Infraestructures.cat).
 
A les reunions de la comissió es podran convidar membres de col·legis professionals i entitats representatives dels sectors empresarials afectats.
 

Font: Sala Premsa Generalitat de Catalunya

Informació relacionada

Share This Post