Inici » Àgora » Article de la degana Conxita Villar: “Alimentaria, la feria urbana que no existiría sin el medio rural”

Article de la degana Conxita Villar: “Alimentaria, la feria urbana que no existiría sin el medio rural”

Article de la degana Conxita Villar: “Alimentaria, la feria urbana que no existiría sin el medio rural”

El diari digital Crónica Global ha publicat el 05/04/2022 l’article de la degana Conxita Villar Alimentaria, la feria urbana que no existiría sin el medio rural“.

ARTICLE

Les fires que representen el sector productiu són trobades sectorials amb diferents temàtiques que, amb menor o major ambició i pressupost, pretenen visibilitzar i posar en valor la producció primària catalana, mostrant la riquesa i la diversitat productiva del nostre territori. Una producció que necessita un esforç diari de treballadors, empresaris, productors i el suport tècnic que els hi aporta el coneixement científic i tècnic de l’enginyeria agronòmica per aconseguir els objectius marcats de qualitat, seguretat, eficiència i sostenibilitat.

La Fira Alimentària d’aquest any reuneix a més de 3.000 empreses i permet gaudir de degustacions i conèixer els últims avenços de la indústria alimentària. Gràcies a les noves tecnologies, la digitalització, la robòtica i, per suposat, a l’enginyeria agronòmica se’ns obren un ventall de productes inimaginables, fruit d’una innovació que comença des de la genètica de la matèria prima i la producció primària.

El sector agroalimentari a Catalunya representa el 16% del PIB; és el sector econòmic més important i un dels més dinàmics. Els reptes de l’alimentació impliquen a molts professionals, I+D+I i coneixement i, per suposat, molt finançament que, entre els consumidors, els contribuents i les institucions hem d’assumir. L’objectiu és aconseguir entre tots aliments a l’abast de tothom, segurs, de qualitat, obtinguts de manera sostenible i, per què no, fer un societat més feliç.

Llegeix l’article aquí

 

Nota de Premsa

Conxita Villar i Mir, degana del COEAC

Des del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya  tenim present que  entre les fires referents de la nostra professió hi han les fires que representen el sector productiu, són fires sectorials que es desenvolupen per tot el territori, des de  les diferents mostres de fruita seca, fruita dolça, bestiar, conreus herbacis, llavors i planters, lleguminoses, hortícoles, ornamentals, també maquinaria agrícola i tecnologia de suport a la producció, la collita i la transformació o fires de productes elaborats principalment en obradors  com làctics i  formatges, mel, oli coques , cocs i pa, vi, cervesa, etc, etc.

Aquestes fires, amb major o menor ambició i pressupost pretenen visibilitzar i posar en valor la producció primària catalana i els diferents avanços del sector  mitjançant jornades i conferències paral·leles als expositors. El primer que podem detectar és la riquesa productiva amb diversitat de produccions que tenim a casa nostra, no tenim sobirania alimentaria però fem quasi de tot el que permeten les nostres característiques edafoclimàtiques, el segon és l’alta qualitat dels productes i com cada cop és més rellevant l’obtenció de produccions amb etiquetatge de traçabilitat i sota criteris de qualitat amb reconeixement geogràfic i de producció ecològica i integrada  que permeten al consumidor conèixer origen i pautes de  tot el procés  i el tercer és l’eficiència en la producció per reduir fertilitzants, fitosanitaris, petjada hídrica, petjada de carboni  i reutilitzant  i reduint residus perquè a ningú li interessa més la sostenibilitat que als propis productors ja que la seva reputació és garant de la seva feina. Tots aquests atributs requereixen l’esforç en el dia a dia dels productors, empresaris pagesos i pageses, ramaders i ramaderes, que amb el suport tècnic que els aporta coneixement científic i tècnic aconsegueixen aquests objectius.

Per la nostra professió, que treballa en tota la cadena alimentaria del camp a la taula , també hi ha una altra fira que és clau, la Fira Alimentaria que es celebra del 4 al 7 d’abril a Barcelona, que  representa la industria agroalimentària, aquest cop aglutinant en una macrofira que uneix mes de 3000 empreses i representa uns  esglaons més en la cadena de valor i se suma a Hostelco, perquè alimentar-se és una necessitat essencial però també és plaer, és cultura  i tradició i  que es reflecteix a les llars, a l’hostaleria i la restauració. Durant aquests 4 dies podem gaudir de degustacions, veure avanços de la industria alimentaria on la innovació per l’obtenció d’aliments, en el màrqueting i en l’eficiència és sorprenent.

L’ús de la internet de les coses, la digitalització, la robòtica i les noves tecnologies ens obren un ventall de productes inimaginables, però aquesta innovació ja comença en la genètica de la matèria prima i en la producció primària i encara que no tenim sobirania alimentaria hem de treballar entre tots per garantir uns mínims productius, perquè en moments com ara la guerra a Ucraïna ens adonem de l’essencial de la producció primària,  però també hem de tenir present la gran tasca no sols productiva sinó també  que fan les persones que viuen en el món rural, per la preservació del territori, de la biodiversitat, de la cura del paisatge i de l’equilibri territorial i que son patrimoni  de la cultura i les tradicions de Catalunya i per això hem de donar suport a l’impuls de les infraestructures i serveis per a que  siguin de fàcil accés en el medi rural perquè estem en risc de perdre tot aquest patrimoni i no ens ho podem permetre.

Faig aquest al·legat quan estem parlant d’una fira tan disruptiva i industrial a Barcelona perquè res del que ens trobem en aquesta fira seria una realitat sense la producció primària . Perquè cada cop que obrim els refrigeradors de les nostres llars darrera hi ha moltes persones, tradicions i esforç que no podem obviar i com diuen les pancartes de les manifestacions al món rural “ si el camp no treballa , la ciutat no menja”.

Tornant a la Fira Alimentaria, vull recordar que el sector agroalimentària a Catalunya representa el 16% del PIB, és el sector econòmic més important i dels mes dinàmics i molts experts ja indiquen que en els últims 15 anys veurem molts canvis i una revolució en el món de l’alimentació perquè són molts els condicionant que tenim. Els límits planetaris en emissions de gasos, els costos energètics i l’obtenció d’energies netes, la reducció, el reciclatge i la reutilització de residus,  les tendències de consum i demanda en quantitat, qualitat i diversitat de productes, els reptes d’acabar amb el malbaratament d’aliments, d’aconseguir reduir l’obesitat, la diabetis i el colesterol i alhora aconseguir preus assequibles per un sector de  població cada cop més empobrida per justícia social i equitat. Per una altra banda estem davant una industria 4.0 on els avanços científic tècnics amb la digitalització, l’automatització, el internet de les coses i la robòtica ens permeten aconseguir nous ventalls d’aliments com els aliments funcionals, els impresos en 3D, amb proteïnes d’origen vegetal,  d’origen cel·lular, d’origen entomològic, amb algues, d’envasos i embalatges intel·ligents, reciclables.   En definitiva un seguit de reptes que implica molts professionals i molt coneixement i per suposat molt finançament que entre els consumidors, els contribuents i les institucions hem d’assumir.

L’objectiu és aconseguir col·laborant i innovant aliments segurs, de qualitat i de manera sostenible i perquè no, aconseguir felicitat perquè poder tenir els nutrients necessaris ens dona vida i salut i si a més podem gaudir-ne doncs millor, Bona Fira!

 

    

Share This Post