Inici » Esdeveniments » Agenda » Presentació dels resultats d’un estudi que posa de relleu la importància cabdal de la indústria en el món rural català

Presentació dels resultats d’un estudi que posa de relleu la importància cabdal de la indústria en el món rural català

Inici 28/02/2018 - 09:45
Lloc Centre Espai Escènic de Castellterçol
C. Del Racó, 8 Castellterçol

Organitzen: La Fundació del Món Rural i el Consell Comarcal del Moianès

La FMR presenta els resultats d’un estudi que posa de relleu la importància cabdal de la indústria en el món rural català
La Fundació del Món Rural presentarà el 28 de febrer un estudi sobre l’evolució de la indústria manufacturera a les comarques rurals catalanes elaborat per un grup d’experts de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La Fundació del Món Rural  posa llum a una realitat força desconeguda del món rural, en aquest cas el seu caràcter industrial. Amb aquest objectiu, el proper 28 de febrer es presentarà a Castellterçol l’estudi Evolució de la indústria manufacturera a les comarques rurals catalanes, una recerca desenvolupada pel Departament d’Economia Aplicada i membres del Grup de Recerca en Desenvolupament Rural de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest treball d’investigació pretén explicar les diferents dinàmiques que ha experimentat la indústria a les comarques rurals a través de detectar quins són els elements sectorials i les dinàmiques comarcals i globals que tenen influència sobre l’evolució del sector industrial al món rural durant el període 2008-2017. Accediu a l‘enllaç a les inscripcions.

Un estudi exhaustiu sobre la realitat industrial dels territoris rurals

L’estudi comprèn les 22 comarques catalanes que són considerades com a territoris rurals. Aquestes comarques representen quasi el 60% del territori català, però menys del 8% de la població. Per tal de desenvolupar l’anàlisi s’ha emprat metodologia qualitativa i quantitativa per tenir en compte el màxim de factors explicatius de la dinàmica de l’ocupació de la indústria manufacturera i s’ha realitzat una anàlisi exhaustiva a través d’un treball de camp a les comarques de la Noguera, la Ribera d’Ebre i el Moianès.

Segons el director de la FMR, Marc Riera, ‘el sector industrial ha estat poc estudiat com a element de desenvolupament del món rural català i amb aquesta recerca volem fer un pas endavant en aquesta línia de treball’.

Principals resultats de l’estudi

Al conjunt de comarques rurals catalanes, un de cada quatre llocs de treball correspon al sector manufacturer. En termes relatius, i si ens fixem en el percentatge de l’ocupació total, la manufactura té una importància molt més gran al món rural que en l’àmbit urbà, ja que a les zones urbanes dóna feina a un 14% de la població activa, mentre que al món rural representa un 24% de l’ocupació. Dins el sector industrial, el subsector d’Alimentació i Begudes és, de lluny, la primera activitat manufacturera al món rural. Un posicionament que ha evolucionat en els darrers anys i que ha pres una rellevància significativa tenint en compte la seva estreta relació amb l’activitat agrària i ramadera i la seva capacitat d’arrossegament d’altres sectors clau, com ara el transport o el turisme.

Accediu a l’enllaç per a les inscripcions.

Per a més informació contactar a fmr@fmr.cat o al telèfon 973229360

Programa en format PDF   

Compartir

Torna a Formació