Inici » Esdeveniments » Formació » Cursos » Altres Congressos, Fires, ... » IV Fòrum Indústria 4.0

IV Fòrum Indústria 4.0

31 de Maig de 2019 // 09:30 - 13:30

El Col·legi forma part de la Comissió Indústria 4.0, integrada, a més, pel Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, junts treballen per la innovació en cada sector i d’una manera transversal es pretén afavorir als diferents col·lectius.

En representació del Col·legi, el Grup de Treball Agricultura 4.0 és l’encarregat de participar activament dins aquesta comissió. El dia 31 de maig a l’Espai Endesa es cel·lebrarà la IV edició del Fòrum Industria 4.0 on es farà un repàs a la situació actual en els diferents àmbits, entre altres, i es farà l’entrega del Premi Indústria 4.0.

PRESENTACIÓ

La indústria, i en especial la indústria manufacturera, està experimentant una acceleració en el seu procés d’automatització, iniciat ja fa anys de la mà de la mecanització i posterior robotització dels processos de fabricació. Aquesta transformació ha comportat una constant millora de la productivitat i de la qualitat dels béns produïts. Tanmateix, l’extensió i consolidació de l’automatització industrial no ha evitat que l’oferta de mà d’obra de baix cost hagi traslladat en els darrers anys el pol de la manufactura d’occident a orient, en particular, a la Xina.

Avui, la confluència de diferents tecnologies, entre elles la robòtica col·laborativa, l’electrònica embeguda o Internet de les coses (IoT), la fabricació additiva, la logística avançada, i la connectivitat i software d’integració, ofereixen un renovat marc tecnològic que permet plantejar de nou la fabricació de manera competitiva en països de llarga tradició industrial, la qual cosa hauria de permetre assolir l’objectiu de la Comissió Europea de que el pes del sector industrial suposi el 20% del PIB europeu l’any 2020, com a resultat d’un procés de reindustrialització avui àmpliament acceptat per les societats occidentals.

Aquest marc està essent impulsat per la potència tecnològica i empresarial d’Alemanya sota el paraigües del concepte Indústria 4.0, que apareix per primer cop al 2011 a la Fira de Hannover.

Més enllà de parlar d’una 4a revolució industrial, la Comissió Indústria 4.0 volem impulsar allò que avui ja és una realitat, i contribuir a que les propostes tecnològiques pel futur més immediat es coneguin i s’estenguin a la indústria catalana.

En aquest sentit, la Comissió Indústria 4.0, formada per membres del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, organitza el IV Fòrum Indústria 4.0, aprofitant l’èxit i consolidant l’experiència de les edicions anteriors.

OBJECTIUS

El Fòrum Indústria 4.0 persegueix els següents objectius:

 • Construir xarxes de relació de qualitat entre els professionals dels àmbits que es veuen implicats en aquesta transformació.
 • Transportar al teixit industrial català, l’estat de l’art del coneixement i la pràctica a l’entorn de la Indústria 4.0.
 • Mostrar exemples reals que accelerin la comprensió del potencial de les tecnologies i la seva aplicació per a la indústria manufacturera.
 • Establir una fita en el calendari on periòdicament, enginyers i empreses, debatin sobre els principals avanços a la indústria durant el darrer any.

PROGRAMA

El IV Fòrum Indústria 4.0 s’estructura en una jornada matinal amb el següent programa (provisiona):

9.30 Benvinguda i presentació de la Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers de Catalunya
9.45 Presentació de la situació actual dels àmbits de la Indústria 4.0:

 • Robòtica
 • IoT –  Internet of Things
 • Tecnologies de comunicació
 • Fabricació additiva – 3D
 • Software d’integració
 • Intel·ligència Artificial
 • Agricultura 4.0
 • Química 4.0
11.15 Cafè networking
11.45 Stand de Catalunya a la Hannover Messe
12.00 Presentació d’experiències d’implantació de solucions d’Indústria 4.0 en empreses catalanes
13.00 Entrega del Premi Indústria4.0
13.15 Clausura del IV Fòrum Indústria 4.0
13.30 Còctel i networking intersectorial
Dinar de Promotors, Administració, Comissió Indústria 4.0, Col·legis professionals, Consell d’Impuls del Premi Indústria4.0 i premiats.

 

 

Localització

Direcció Carrer de Roger de Flor, 38, 52 08018 Barcelona
Carregant mapa…

Compartir

Torna a tots els esdeveniments