Inici » Esdeveniments » Formació » Formació assessors/es. Curs Tècnic de Compostatge i vermicompostatge

Formació assessors/es. Curs Tècnic de Compostatge i vermicompostatge

Inici 09/06/2021

Curs Tècnic de Compostatge i vermicompostatge

Organitza: Colegio Oficial de Ingenieros Agrónomos de Aragón, Navarra y País Vasco, mitjançant platafora “Formación Agrónomos”.

Durada: 9,5 hores.

Modalitat: Online mitjançant videoconferència, 

Data i hora:

• 9, 10 i 14 de juny en horari de 16,00h a 18,30h,

• 15 de juny a horari de 16,00h a 18,00h.

INTRODUCCIÓ

La revaloració com a concepte fonamental de la gestió sostenible dels sòls i de les explotacions agropecuàries, es tracta de convertir un residu en un potent recurs, un clar exemple d’economia circular, objectiu de les persones professionals de l’enginyeria agronòmica, la producció sostenible i també objectiu de el pla d’acció de l’Pacte Verd Europeu, el qual té uns objectius ambientals molt ambiciosos entre els quals es troba la fertilització, bon estat agronòmic dels sòls i estableix com a meta reduir les pèrdues de nutrients sense deteriorar la fertilitat de terra.

Fomentar el reciclatge dels residus orgànics és una estratègia fonamental per revaloritzar, transformant-los en adob orgànic a través del compostatge. Aquests residus orgànics poden constituir-se en una font de carboni i nutrients òptima per als sòls, augmentant la seva fertilitat, afavorint i millorant la seva estructura i per tant la seva sostenibilitat i longevitat.

Aquests residus, ben gestionats, lluny de ser una font de contaminació ambiental, són un input òptim per a la fertilitat dels nostres sòls i la seva nutrició, que es tradueix en una adequada nutrició dels nostres cultius a través d’ells.

La utilització d’el compost com a adob orgànic permet mantenir un sòl equilibrat, fèrtil i saludable, incrementant la biodiversitat edàfica equiparable a un petit univers sota terra. També permet la nutrició i aportacions necessaris als cultius, aconseguint, produir aliments d’una manera sostenible ja que es redueix, i es pot arribar a prescindir, de la utilització d’adobs químics de síntesi.

DESTINATARIS

El curs està enfocat a assessores i assessors, que vulguin formar-se i millorar els seus coneixements en aquest àmbit, així com a les i els professionals de sector.

OBJECTIUS

L’objectiu principal d’aquest curs és donar a conèixer diferents processos i tècniques de compostatge com a sistema de valorització dels residus orgànics, conèixer i determinar la qualitat del producte obtingut i el seu àmbit d’aplicació per a optimitzar el seu ús.

Que les persones que assisteixin coneguin i sàpiguen posar en pràctica els diferents paràmetres del procés i els seus agents implicats, així com la tipologia dels materials més adequada per tipus de tècniques de compostatge.

PROGRAMA

1.- Xarxa d’Intercanvi de Coneixement Agroalimentari (RICA) eina per a l’assessorament agroalimentari de qualitat.
2.- El compostatge com a sistema de valorització dels residus orgànics
3.- El procés de compostatge

3.1.-Paràmetres del procés
3.2.- Agents de la descomposició
3.3.- Tipus de materials que es poden compostar

4.- Tècniques de compostatge
5.- Avaluació de la qualitat del compost
6.- Àmbits d’aplicació. Fertilització i substrats

Ponents

  • Clara Martí Dalmau. Llicenciada en ciències. Secció biologia. Màster en ciència de terra. Professora Titular de la Universitat de Saragossa.
  • Marta Carracedo Martínez. Informació, Documentació i Cultura Científica del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó CITA

Inscripcions

Per a inscripcions clica aquí

 

Share This Post

Torna a Formació