Inici » Esdeveniments » Formació » Curs: “Els Sòls, les Roques i els Paisatges: una aproximació de camp a la Geomorfologia dels Sòls”

Curs: “Els Sòls, les Roques i els Paisatges: una aproximació de camp a la Geomorfologia dels Sòls”

Inici 10/07/2023

Curs: “Els Sòls, les Roques i els Paisatges: una aproximació de camp a la Geomorfologia dels Sòls”

Organitza: Universitat d’Estiu UdL

Dies: Del 10 al 14 de juliol de 2023

Lloc: Universitat de Lleida. Campus de Cappont

Presentació

La geomorfologia i l’edafologia discorren per camins paral·lels, atès que tenen el mateix objecte d’estudi: la fina capa superficial de l’escorça terrestre, amb èmfasi en les formes que adopta, en el primer cas, i en els sòls, en el segon. Els sòls són cossos tridimensionals, però també paisatges, i la seva distribució està fortament determinada per la seva posició en el relleu i pels materials on s’han format. Igualment, l’estudi de les geoformes i la reconstrucció dels paisatges requereix un coneixement i comprensió dels sòls que s’hi han desenvolupat. En particular, els paleosols indiquen les condicions paleoambientals dels dipòsits on es troben i permeten la reconstrucció de l’evolució del paisatge.

La base d’aquest estudis resideix en un treball de qualitat sobre el terreny. Per tant, en aquest curs es tractaran les relacions entre la geologia, la geomorfologia i els sòls al camp mitjançant l’observació de seqüències de sòls i de les geoformes associades, en situacions representatives de la vall de l’Ebre i d’ambients mediterranis d’àrids a subhumits. S’avaluaran les implicacions en la dinàmica del paisatge, dels sòls i de les geoformes, i la previsible evolució davant de diferents amenaces ambientals, com ara el canvi climàtic o els canvis d’usos del sòl. Tots això es farà sense perdre de vista els aspectes d’objectes naturals, de paisatges, de recursos ambientals i de medi de producció que cal gestionar i conservar.

Aquest curs s’adreça a estudiants universitaris, professionals i persones interessades en geologia, edafologia, agronomia, ciències ambientals, geografia o, en general, en ciències de la terra de tots els àmbits.

Observacions

En les sortides de camp hi haurà previstes zones d’ombra. Els alumnes hauran de portar roba i calçat còmode, una gorra, protecció solar, begudes i avituallament, si escau.

Coordinació

Rosa M. Poch Claret (Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl i Química de la UdL)

Equip docent

Josep Carles Balasch Solanes (UdL), Jaume Boixadera Llobet (edafòleg i enginyer agrònom), Jaume Calvet Porta (Universitat de Barcelona), Jordi Cirés Fortuny (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), Rosa M. Poch Claret (UdL), Marc Vicens Ferrer (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) i Mario Zarroca Hernández (Universitat Autònoma de Barcelona)

Programa

Consulta el programa aquí

Share This Post

Torna a Formació