Inici » Esdeveniments » Agenda » Curs d’introducció a QGIS (Lleida, 24, 26 i 31 d’octubre de 2017)

Curs d’introducció a QGIS (Lleida, 24, 26 i 31 d’octubre de 2017)

Inici 24/10/2017
Lloc Fointec Centre Informàtic
Av. Doctora Castells, 1 LLEIDA

Organitzen

El COEAC ha arribat a un acord de col·laboració amb Fointec Informática i Vertex Agroforestal per a organitzar conjuntament cursos de QGIS a Lleida.

Dates

24, 26 i 31 d’octubre de 2017

Horari

De 09.00-13.30 i de 15.00-18.30 hores

Presentació

El programa del curs que ara et proposem està basat en la presentació d’un programari lliure i gratuït conegut com a QGIS. Aquest software que presentem forma part de tot un ecosistema de programes de SIG lliures molt potents existents actualment, com ara també ho és el popular gvSIG.

El programa QGIS té una sèrie de funcionalitats bàsiques similars a d’altres programes de SIG (com dèiem gvSIG, ArcGIS, etc,…) però disposa de funcionalitats extra molt interessants que el diferencien d’aquests i que, o bé, poden complementar el SIG amb el que ja treballis actualment, o bé, si no coneixes cap SIG és una molt bona opció a l’hora de decidir quin software de SIG triar per començar a treballar.

Es tracta d’un curs d’iniciació pel maneig de sistemes d’informació geogràfica especialment indicat per a enginyers que desenvolupen la seva activitat en el món rural i altres professionals que habitualment tenen la necessitat de gestionar qualsevol tipus de informació sobre un territori determinat.

Aquest és un software que a més de ser lliure es caracteritza per disposar d’una interfície senzilla i al mateix temps suficientment potent per poder desenvolupar eines de maneig d’informació territorial tant geogràfica com alfanumèrica.

QGIS pot treballar amb dades de diversos formats: tant en ràster (jpeg, tiff, ortofoto MrSID…. ) com en vectorial (dxf, dwg, dgn, kml, shape, … ). Disposa d’eines per a treballar com a client avançat d’informació remota (WMS, WFS…) ubicada en servidors de dades de manera que es pot accedir a diferents serveis com són el cadastre, ICC, SIGPAC, etc, així com permetre la visualització de tota la cartografia de Google Maps.

De entre les seves funcionalitats que el diferencien de la resta cal destacar: l’automatització d’impressió de múltiples plànols alhora (totes les finques d’un parcel·lari), creació de formularis d’entrada de dades estandarditzats, visualització de la cartografia en Google Earth, exportar a KML per a visualitzar i localitzar cartografia pròpia en dispositius mòbils, etc,…

Ara tens l’oportunitat de descobrir com es gestionarà la informació geogràfica en el futur més proper i ho podràs aprendre amb una eina completament lliure, instal·lar-la en el teu ordinador o portàtil i practicar amb ella des del primer moment.

Objectius del curs

En el transcurs del curs tindrem l’oportunitat que l’usuari conegui i utilitzi el programa QGIS, de manera que pugui treure’n el màxim partit en l’exercici diari de l’activitat o en el lleure.

Destinataris

El curs està orientat a professionals de diferents disciplines que són usuaris d’informació geogràfica, tant si són particulars, com si treballin per compte d’altri com ara: enginyers agrònoms, enginyers de forest, enginyers tècnics agrícoles, enginyers tècnics forestals, arquitectes, geògrafs, geòlegs, ambientòlegs, arqueòlegs,…), o els serveis tècnics d’administracions públiques com ajuntaments, diputacions, consells comarcals o altres institucions i també estudiants, que no tinguin molta experiència prèvia en l’ús dels SIG o que vulguin consolidar els seus coneixements.

Durada

El curs tindrà una durada de 24 hores.

PROGRAMA DEL CURS

1. Automatitzar la impressió de múltiples plànols de cadascuna de les parcel·les que es gestionin i amb la informació personalitzada de cadascuna d’elles, tant en PDF com en paper.

2. Crear formularis d’entrada de dades: amb botons i desplegables amb opcions predeterminades per a agilitzar i fer més còmoda la introducció de dades en ells, a més es poden afegir fotografies.

3. Mapa de base: Google Maps. Enviar vistes a Google Earth. Conèixer la cartografia disponible i descarregar-se-la de les web’s de l’ Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), del Dept. de Medi Ambient, Catastro i SITAR.

4. Ús de KML en dispositius mòbils per a geolocalització. Creació de cartografia pròpia, rural o urbana, digitalitzant sobre les ortofotos del ICC. Conèixer la captura d’informació en camp mitjançant pda o tablet.

5. Importació/Exportació a diferents formats de cartografia: CAD (dwg, dxf, dgn), Google Earth (KML) i ESRI (shape). Creuament de cartografia per a generar nova informació. Canvis de projecció.

6. Fusió d’informació pròpia continguda en taules Excel amb informació gràfica Cadastral per a crear la nostra base de dades de finques.

7. Creació de plànols d’ubicació i temàtics per a impressions de plànols en paper i en pdf. Creació de caixetins.

8. Maneig d’informació ràster: imatges satèl·lit, models digitals del terreny i fotografies aèries de vols amb aparells no tripulats (UAV).

Preu

Col·legiats: 250 euros

No col·legiats: 300 euros

Professorat

El curs serà impartit per tècnics especialitzats de l’ empresa VÈRTEX Agroforestal.

Nombre de places

El nombre de places màxim és de 15 alumnes.

Inscripcions

Cal contactar amb el COEAC al telèfon 932152600, o per correu electrònic a agronoms@agronoms.cat

L’organització es reserva la possibilitat de suspendre el curs si no hi ha un nombre mínim d’inscrits.

Share This Post

Torna a Formació