Inici » Esdeveniments » Formació » Acte Commemoratiu del Cinquantenari del Premi del Llibre Agrari

Acte Commemoratiu del Cinquantenari del Premi del Llibre Agrari

Inici 21/04/2022
Lloc Saló Víctor Siurana, Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida
Plaça de Víctor Siurana, 1 Lleida

Dia: Dijous, 21 d’abril 2022

Horari: A les 19:00h

Lloc: Saló Víctor Siurana de l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida

Acte commemoratiu del Cinquantenari del Premi del Llibre Agrari convocat anualment per Fira de Lleida, els Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms, d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals, de Veterinaris i Caixabank

 

Acte commemoratiu a càrrec de:

PROGRAMA

Programa en format PDF

Benvinguda i inauguració a càrrec del rector de la Universitat de Lleida

Salutació de l’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida

El Llibre Agrari a Fira de Sant Miquel, exposicions i premis

Oriol Oró Trilla, director general de Fira de Lleida

Breu ressenya dels 50 anys del Premi del Llibre Agrari

Santiago Planas de Martí, secretari del Jurat (1988-2021)

Biblioguia del Premi del Llibre Agrari

Montse Larios Rodríguez, directora  de Biblioteca i Documentació  de la Universitat de Lleida

Diàleg: “De la genètica a la taula”

Romi Pena Subirà, catedràtica de Producció Animal de la Universitat de Lleida – Agrotecnio CERCA

Roger Galofré Mercadé, veterinari consultor

Moderació a càrrec de Carme López Burillo, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida

Inauguració de l’exposició del cinquantenari del Premi del Llibre Agrari al Claustre de l’ Edifici del Rectorat

Carme López Burillo, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida

Domènec Vila Navarra, delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya

José Dadón Paz, president a Lleida del Col·legi  Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals

Cava i tast

 

Presentació del diàleg “De la genètica a la taula”

Anàlisi de la situació present i tendències en la producció i el consum de carn
Quin futur li espera a la ramaderia intensiva? Què cal esperar a curt i mig termini en la producció de carn? Cóm afectaran les tensions polítiques i comercials? Conviuran les actuals explotacions ramaderes amb les grans corporacions? Quins comportaments són previsibles per part dels consumidors?

El model productiu actual mostra clars senyals de fatiga. Som al final d’un llarg cicle que podem qualificar d’exitós. La ramaderia intensiva ha contribuït fefaentment a l’economia de les zones rurals, proporcionant beneficis i alhora fent la carn un aliment accessible a tots els consumidors. No obstant, emergeixen importants dubtes sobre la continuïtat del model. Veiem les incerteses en l’aprovisionament de matèries primeres, els enormes costos energètics, les dificultats logístiques, la gestió no ben resolta dels residus, la vulnerabilitat front les zoonosis endèmiques i els canvis dels consumidors associats a les noves tendències alimentàries, sovint condicionades per desinformacions interessades.

En escasses setmanes tots aquests elements s’han situat en primera plana. Estem experimentant tensions, mai viscudes, en tota la cadena productiva. La inestabilitat és més que conjuntural i, accelerada per esdeveniments com la guerra a Ucraïna, ha esdevingut estructural.

El consum de carn serà un luxe de difícil accés? Es veurà seriosament afectada l’estructura productiva? Les grans corporacions seran les protagonistes en detriment dels ramaders? Quins elements biotecnològics seran claus? Qui detentarà el know how i la tecnologia associada? La proteïna animal
artificial ocuparà un espai rellevant? Què se’n derivarà per al nostre sector ramader i l’àmbit rural.

Aquestes qüestions seran abordades en forma de diàleg entre dos destacats especialistes del sector:

Romi Pena Subirà, catedràtica de Producció Animal de la Universitat de Lleida – Agrotecnio CERCA,
investigadora en resistència a malalties i qualitat de la carn del porc. Consulta el CV aquí

Roger Galofré Mercadé, veterinari consultor de dilatat recorregut, especialista en producció intensiva, nutrició, sanitat i digitalització de la producció. Actualment desenvolupa la seva activitat a l’empresa Ceva Salut Animal. Consulta el CV aquí

Inscripcions

Insprescindible incripció prèvia a l’esdeveniment mitjançant el formulari d’inscripció que trobaràs al final d’aquesta pàgina.

Aforament limitat per les mesures per a la prevenció de la COVID-19

Reserves

Les inscripcions estan tancades per aquest esdeveniment.

Share This Post

Torna a Formació