Inici » Àgora » Víctor Falguera, Research Manager d’AKIS International , co-CEO d’E-STRATOS i professor associat al Departament de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida

Víctor Falguera, Research Manager d’AKIS International , co-CEO d’E-STRATOS i professor associat al Departament de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida

Víctor Falguera, Research Manager d’AKIS International , co-CEO d’E-STRATOS i professor associat al Departament de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida

L’Enginyer/a Especialista –

Vaig formar-me com a enginyer agrònom a la Universitat de Lleida, acabant l’any 2008. Entre 2009 i 2012 vaig dur a terme dos doctorats simultàniament, un d’ells en Ciència i Tecnologia Agrària i Alimentària a la Universitat de Lleida, i l’altre en Enginyeria i Tecnologies Avançades (especialitat en Enginyeria Química) a la Universitat de Barcelona.

Durant aquest temps vaig poder fer estades a la Washington State University (Pullman, WA, EUA) i a la Universitat del Tolima (Ibagué, Colòmbia), i desenvolupar diversos projectes en col·laboració amb investigadors d’Espanya, França, Brasil, Mèxic, Colòmbia i EUA. En molts d’aquests treballs, la meva participació es va basar en l’estudi de processos bioquímics lligats a productes agroalimentaris.

L’etapa universitària va ser molt productiva, arribant a publicar més de 40 articles en revistes amb índex d’impacte internacional (JCR) i rebent diferents reconeixements, com ara dos premis a l’Excel·lència al Rendiment Acadèmic Universitari del Govern d’Espanya o el Premi Extraordinari de Doctorat de la Universitat de Lleida. El 2014 vaig ser investit Confrare de Mèrit per la Jove Confraria del Cava de Sant Sadurní.

Durant el màster de recerca (previ al doctorat) vaig començar a aprendre algunes tècniques d’anàlisi multivariant de dades, i a aplicar aquests protocols a diverses especialitats de l’àmbit agroalimentari on fins llavors no s’acostumaven a emprar. De seguida em va sobtar l’enorme potencial que tenien, tant per la necessitat creixent de gestionar d’una manera intel·ligent les dades com per la rapidesa i claredat amb la qual es podia arribar a les mateixes conclusions que amb estudis estadístics i cinètics clàssics. D’aquesta manera, poc a poc vaig anar desenvolupant la que encara avui dia és la meva dedicació principal com a enginyer agrònom i una especialitat cada cop més demanada tant per entitats públiques com privades: extreure la informació continguda en les dades. L’anàlisi avançada de dades és un servei que demanen des dels grups de recerca de les universitats fins a les empreses que volen treure nous productes fertilitzants o alimentaris al mercat o simplement millorar l’eficiència dels seus processos.

En acabar l’etapa de formació universitària, i després d’un temps treballant a l’IRTA, el 2013 vaig formar part de l’equip d’enginyers que fundà AKIS International (www.akisinternational.com), empresa basada en el coneixement i dedicada a l’assessorament, formació i recerca en agricultura i indústria alimentària. En aquests anys hem aconseguit participar en diversos projectes en diferents parts del món juntament amb empreses i universitats de prestigi, alguns dels quals finançats per importants entitats com el Banco Interamericano de Desarrollo. En aquest àmbit, ens hem especialitzat en projectes de cooperació internacional destinats a reduir la vulnerabilitat econòmica i social dels petits i mitjans agricultors en un escenari de canvi climàtic. Estic convençut que el millor encara ha d’arribar, ja que el creixement d’AKIS ha estat exponencial i cada vegada tenim més projectes interessants sobre la taula que ens serveixen per refermar la nostra posició tant a les nostres terres com, sobretot, a Llatinoamèrica.

Una bona prova n’és el naixement d’E‑STRATOS (www.e-stratos.eu), presentada oficialment al COEAC el passat mes de febrer impulsada conjuntament per tres empreses punteres en els seus respectius camps: MDrone, dedicada als serveis tècnics amb vehicles aeris no tripulats, AgroMapping, especialitzada en la generació de mapes a partir de teledetecció (i fundada pel company enginyer agrònom Fran Garcia), i AKIS. En total, nou especialistes, cinc d’ells enginyers agrònoms (que sumen també cinc doctorats en diverses especialitats), més un enginyer forestal, un enginyer en topografia, un enginyer informàtic i un especialista en business development. El projecte que va donar lloc a la creació d’E‑STRATOS, basat en la integració i anàlisi conjunta de grans quantitats de variables d’orígens diversos, va aconseguir el suport de l’Agència Espacial Europea a la darrera convocatòria de l’Earth Observation Entepreneurship Initiative, i fou presentat, entre d’altres, a la passada edició del Mobile World Congress.

En els darrers quatre anys (des del maig del 2013), la meva dedicació principal ha estat una mica allunyada de l’enginyeria agronòmica (o com a mínim de la línia de treball clàssica), ja que sóc l’alcalde del meu poble, Albatàrrec, al Segrià. No obstant, habitualment es diu que un dels principals avantatges de la formació com a enginyer agrònom és la visió calidoscòpica dels problemes, i puc donar fe que en l’àmbit del servei públic això és especialment útil.

A banda, en els darrers mesos estic col·laborant en la creació d’Inaptek (www.inaptek.com), una nova empresa dedicada a l’automatització industrial, serveis d’informàtica industrial i domòtica, amb la vista posada en la Indústria 4.0. Paral·lelament, des del setembre de 2016 exerceixo com a professor associat al Departament de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida, on coordino l’assignatura de Gestió de la Producció.

Share This Post