Inici » Àgora » Incorporació de la primera dona, enginyera agrònoma, al nostre col·lectiu.

Incorporació de la primera dona, enginyera agrònoma, al nostre col·lectiu.

Incorporació de la primera dona, enginyera agrònoma, al nostre col·lectiu.

Avui 8 de març, Dia Internacional de les Dones, recordem que Mª del Pilar Sáiz Jarabo, va ser la primera dona, Enginyera Agrònoma, col·legiada al nostre Col·legi, el 17 d’abril de 1967.

Aquest fet queda clarament i detalladament explicat en la pàgina 196 del llibre escrit pel nostre company José Carrillo d’Albornoz, “MIL ENGINYERS Agrònoms. Un col·lectiu català actual i una història mil·lenària “.

En aquest llibre i a la pàgina esmentada, es dóna compte que a la reunió de la Junta de Govern del Col·legi del dia 17 d’abril de l’any 1967, es va donar d’alta amb el número 84 com a primera dona enginyer agrònom col·legiada, Mª de Pilar Sáiz Jarabo.
Ens consta, per la seva família, que moltes vegades, des de llavors, la Mª del Pilar Sáiz Jarabo va explicar amb orgull aquesta circumstància a familiars, amics, fills i néts.

Des del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya també n’estem orgullosos i volem donar reconeixerem a la seva tasca com a precursora de l’acompliment de la dona en la nostra professió.

Treballem per reduir les desigualtats de gènere, defensant els drets de les dones en l’exercici de la seva professió i promovent-ne la visibilitat en els seus sectors.

 

Us deixem el relat detallat en el llibre “Mil enginyers Agrònoms. Un col·lectiu català actual i una història mil·lenària”.

Però, mesos abans d’aquesta trobada amb col·legues aragonesos s’havia produït un fet la importància sociològica del qual en la vida del Col·legi justifica que li dediquem un paràgraf a banda. Es tracta de la incorporació de la primera dona enginyera agrònoma al nostre col·lectiu.

Maria Pilar Saiz Jarabo, nascuda a Conca l’any 1940, va acabar la seva carrera amb la promoció 105 (1965) a l’Escola de Madrid. Era la més gran de cinc germans, tres dels quals (Milagros, Antonio i Domingo) seguirien les seves passes i també es graduarien com a enginyers agrònoms els anys següents. Maria Pilar es va casar l’any 1966 amb el seu company de promoció José Ignacio Sanz de Castro, que treballava des de l’estiu de l’any 1965 a l’Institut Nacional de Colonització de Lleida i s’havia col·legiat amb el nº 71 (30/8/65) al Col·legi de Barcelona. El dia 17 d’abril de l’any 1967 Maria Pilar Saiz va quedar inscrita amb el nº 84 al registre del Col·legi i dos anys després ingressaria a la recent fundada Escola d’Enginyers Agrònoms de Lleida com a professora de Fitotècnia del primer cicle de la carrera, activitat que va haver d’interrompre l’any 1975 quan va traslladar el seu domicili a Tarragona, on hi havia estat destinat el seu marit. I deixem en aquest punt el relat de la tardana aparició de la presència femenina al col·lectiu col·legial, sobre el qual en tornarem més endavant.

Share This Post