Inici » Àgora » La 2a trobada anual de la Comissió Indústria 4.0 se celebra en el marc del IoT Solutions World Congress

La 2a trobada anual de la Comissió Indústria 4.0 se celebra en el marc del IoT Solutions World Congress

La 2a trobada anual de la Comissió Indústria 4.0 se celebra en el marc del IoT Solutions World Congress

El company, Fran Garcia, ha participat a la 2a Trobada de la Comissió Indústria 4.0 al IoTSWC17 per donar la nostra visió i presentar les novetats en Agricultura de Precisió i Agricultura 4.0

“Els Enginyers Agrònoms treballem per transformar les dades en millors prescripcions agrícoles” 

 

Dins el marc de l’IoT Solution World Congress, dijous, 5 d’octubre, s’ha celebrat la trobada anual de la Comissió Indústria 4.0 organitzada pels Enginyers Industrials de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, el Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya. En aquest acte obert, s’han reunit, fonamentalment, tots els enginyers actius als grups de treball de la Comissió.

Després que Xavier Pi i Joan Carles Casas, membre i president de la Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers Industrials de Catalunya, respectivament, hagin donat la benvinguda a la jornada, ha estat el torn de Fran Garcia, representant del Col·legi d’Enginyers Agrònoms, qui juntament amb Jordi Solanes, representant del Col·legi d’Enginyers de Camins, han presentat el document de treball marc de referència sobre la Indústria 4.0 amb les novetats de l’Agricultura 4.0 i l’Enginyeria de Camins.

Garcia ha explicat que “els enginyers agrònoms treballen per transformar les dades en millors prescripcions agrícoles”, i ha afegit que “des de l’agricultura 4.0 detecten que no hi ha suficient comunicació amb l’agricultor”. Per això, des de la Comissió, segons Garcia, plantegen posar la figura d’un intermediari que pugui copsar els interessos d’uns i les necessitats dels altres perquè la tecnologia que s’està dissenyant s’adeqüi a allò que el sector demana. D’altra banda, ha exposat que des de l’Enginyeria Agrònoma es treballa amb l’objectiu de què “l’agricultura no estigui reservada només per a uns quants agricultors ni tampoc per a uns quants països, sinó que els avenços puguin arribar a un camp com més ampli millor”.

Tot seguit, ha estat el torn de Solanes, qui ha explicat que després d’un any treballant en la Comissió, s’han obtingut resultats molt satisfactoris. El representant del Col·legi d’Enginyers de Camins ha exposat que a dia d’avui “el concepte de carretera ja no existeix, actualment es parla de mobilitat”. Amb aquesta evolució, “hi ha certs conceptes, com la connectivitat o la gestió de dades, que són bàsics de la Indústria 4.0”, per tant és totalment adequat lligar-la a les infraestructures 4.0, ha afegit. Així, el següent pas que s’ha de donar, segons Solanes, és “connectar els vehicles amb les infraestructures”.

Per la seva banda, Pere Homs, director general del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha estat l’encarregat de presentar el document de treball Indústria 4.0: una reflexió pensant en la PIME. Aquest document es divideix en una primera reflexió: Indústria 4.0: una reflexió pensant en la PIME; i tres aproximacions: La I4.0 és interdisciplinar, intergeneracional i interdependent; La I4.0 és incerta, inacabable i inajornable; i La I4.0 és més que tecnologia.

Homs ha explicat que “els punts que es comenten en aquest document volen anar més enllà de simples recomanacions”, per ser elements que ajudin a les PIME’s en la reflexió a l’hora de determinar quina estratègia seguir per no perdre el fil de les innovacions derivades del que s’anomena Indústria 4.0.

També ha comentat que una primera clau seria que “les oportunitats de la I4.0 es troben en els espais entre disciplines, entre generacions, entre entitats”. L’empresa, ha afegit, que vulgui aprofitar-les haurà de propiciar, o en tot cas participar, en entorns interdisciplinars, intergeneracionals i interdependents. D’altra banda, ha aconsellat que és important avaluar on s’està respecte les tecnologies ja establertes, per dissenyar una estratègia que també abasti els conceptes d’Indústria 4.0, “ja que aquesta pot ser una revolució, però per arribar-hi cal evolucionar des d’estats anteriors”.

Per últim, ha fet èmfasi en què les administracions tenen molt a veure en el reforçament de les infraestructures tecnològiques de qualitat i per això cal que “despleguin programes de suport perquè les empreses ho tinguin més fàcil, puguin anar més ràpid i seguir competint en els mercats globals”. Però tanmateix, “la primera responsabilitat és la de la pròpia empresa”, ha conclòs Homs.

La jornada ha finalitzat amb la ponència Tecnoantropologia de la Indústria 4.0, a càrrec de Ricard Faura, tecnoantropòleg i cap de servei d’Inclusió i Capacitació Digital al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Faura ha reflexionat sobre diferents aspectes relacionats amb l’evitabilitat d’una quarta revolució industrial, també ha exposat la fascinació que la tecnologia ha suposat des de sempre per a la societat, i per últim ha tractat la qüestió de la seguretat i confidencialitat més enllà dels aspectes purament tecnològics.

La sessió ha acabat amb un torn obert de preguntes dels assistents.

Share This Post